Пускането на нов продукт на Apple винаги изглежда така. Снимка: Wikipedia
Пускането на нов продукт на Apple винаги изглежда така. Снимка: Wikipedia

Материалът е част от поредицата „Как да инвестираме? Съветите към синовете ми!” от Любомир Леков, основател на Инвестор.бг и Фондация „Лекови“

Технологичните компании Applе, Google, Microsoft, Amazon, Facebook, Priceline, Ebay, Netflix, LinkedIn и Twitter имат една обща черта – стотици милиони потребители, които не могат без техните продукти. Например за притежателите на смартфони Samsung е трудно да разберат приятелите си, които са луди по iPhone-а си, защото за тях това е “просто телефон”. За милиони феновe на Applе, обаче джаджите на компанията са вид религия и дори да им дават пари, те не биха ги заменили за устройства на други фирми.

След като в предния материал от поредицата „Как да инвестираме? Съветите към синовете ми!” се опитахме да предвидим кои ще са IT лидерите след 10 години, би било добре сега да направим смели прогнози за продуктите на бъдещето. Но от инвестиционна гледна точка по-полезно ще бъде да анализираме кои компании от Портфолио 2024 имат най-добри позиции да налагат водещите технологии в следващите 10 години.

За разлика от Apple Google не разчита на зависимостта на потребителите си от ключовите си продукти като търсачката, а инвестира в различни сектори, които привидно нямат нищо общо с основния бизнес. Ето защо мениджърите са разделили компанията на две. В новото подразделение, наречено с името Google X и ръководено от Сергей Брин, са всички нови начинания като самоуправляващата се кола, Google очилата и безконтактните лещи, достъп до интернет чрез балони и т.н.

От Facebook също разполагат с ресурси за инвестиции в продукти от бъдещето и го правят. През март 2014 г. компанията закупи за 2 млрд. долара Oculus (стартъп лидер във виртуалната реалност). Понастоящем обаче фокусът на оператора на соцалната мрежа е изцяло насочен върху това продуктите, свързани със социалната мрежа, да работят перфектно.

От големите технологични компании в най-критично положение по отношение на иновациите е Microsoft, защото през последните 14 години компанията бе буквално “изтисквана” от предишния изпълнителен директор Стив Балмър, който се бе фокусирал изцяло върху продажбите и печалбите. Ето защо концернът ще наваксва много трудно технологичното си изоставане.

Twitter, от своя страна, може да се похвали с уникално добре позициониран продукт. Никога досега друга компания не е получавла толкова много безплатна реклама в медиите, а и Twitter е единственото място, където световните звезди се надпреварват да публикуват безплатно. Това е предпоставка за силен ръст и през следващите години.

Foursquare (с неговите 50 млн. потребители) и Tumblr (с 209 млн. блога) са най-сериозните конкуренти на Twitter, но Foursquare през последните две години значително забавя ръста на нови потребители, докато Tumblr бе придобит от Yahoo за 1,1 млрд. долара. Купувачът е печално известен с това, че не успява да развие продуктите, които придобива.

LinkedIn впечатляващо превзе сегмента за работа в световен мащаб. Най-голямата мрежа за “професионалисти” обаче е изправена пред заплахата от нишови сайтове като Spiceworks – мрежа, която се ползва от една трера от ИТ специалистите по света, както и Doximity, която обхваща 40% от докторите в САЩ. Никой от тях не може да измести LinkedIn от лидерското място, но когато се съберат всички нишови сайтове, те ще имат голям дял от приходите, които се разпределят в този ключов сегмент.

Netflix трудно опазва лидерството във видео стрийминга, защото много компании имат ресурсите да атакуват този сегмент. Компанията обаче все по-добре се справя с конкурентите и успява да засилва доминиращата си позиция в Америка и Европа, а това осигурява средства за нови иновации – нещо, което изпълнителният директор Рийд Хейстингс умее най-добре.
Ebay е най-неиновативната компания от Портфолио 2024, а това забави много развитието ѝ в последните години. Иронията е, че акциите ѝ са доста атрактивни сега заради разделянето ѝ на две компании. Очакванията са пазарната капитализация на Ebay и Paypal да е около 34 млрд. долара за всяка, при сегашна капитализация от 68 млрд. долара. Разделени на две, новите компании ще станат по-лесни за поглъщане от големите играчи. Ebay изглежда подходяща за Alibaba покрай амбициите на китайците да завладеят света в този сегмент.

Кандидатите за Paypal ще са много, защото оценката на компанията може да достигне 100 млрд. долара според Елон Мъск, един от легендартните основатели на концерна. Сумата ще зависи от това, дали новите играчи като Squarе, ще вземат значителен дял в сектора на електронните разплащания. Сериозна заплаха за Paypal е и стартиралата нова услуга на Apple за разплащания чрез телефона. Като се има предвид опита на гиганта и огромната маса потребители на iPhone, може да очакваме, че Apple Pay ще вземе сериозен пазарен дял в този сектор с огромен потенциал за растеж.

Amazon е много близко до момента, в който ще направи “дрон”-революция в доставките, а това ще промени съдбата на спедиторските фирми, които в последните години имат голям ръст на бизнеса благодарение на бума в електронната търговия. Иронията е, че точно лидерът в този сектор – Amazon, може да ги “изхвърли” от бизнеса, ако голяма част от доставките започнат да летят към дома ни с тези безпилотни апарати.

Нека да разгледаме сега и два старт-ъпа, основани преди около 5 години, които имат голям потенциал след 10 години да бъдат сред най-големите IT компании в световен мащаб. Това са Uber и Airbnb.

Uber е приложение за повикване на такси, като целият процес се навигира чрез смартфон. Услугата нашумя много покрай уличните протести в Лондон, Берлин, Париж, Милано и Мадрид. Срещу компанията има много силен натиск, защото поставя традиционните таксита на “колене” и прави революция в начина, по който може да се предвижваме.

Това кара инвеститорите да се надпреварват в желанието си да участват в увеличението на капитала на Uber. При последното увеличение на капитала през юни 2014 г. компанията получи 1,.2 млрд. долара, което прави оценка от 18,2 млрд. долара след инвестицията. Uber има огромен потенциал да навлезе и в други логистични услуги, като доставки на стоки, което от своя страна може да промени много сектори.

Airbnb е услуга за наемане на жилища, на стая или легло, и също е под натиск. Властите в Ню Йорк, Берлин и Париж обявават, че дейността на фирмата е незаконна, тъй като е в нарушение с местните закони. Това показва колко силна става популярността на услугата.

Airbnb е заплаха за Priceline и единственото решение за играч N1 в сектора е придобиването на Airbnb, но цената вече е „солена“ и бързо се покачва. През октомври старт-ъпът бе оценен на 13 млрд. долара спрямо оценка от 10 млрд. долара през април. Лидерството на Priceline идва изцяло от придобиването на сайтове, които доминират в някой сегмент, така че ще бъде интересно дали Airbnb ще успее да остане независима?

Но нека обобщим и разделим компаниите в три групи. В първата ще бъдат тези, които са с най-добри позиции да имат най-иновативните продукти през 2024 г. : Google, Amazon и Applе.

В първата група със сигурност ще присъства някой старт-ъп като Uber, но подобни прогнози по принцип са доста спекулативни.

Във втората група са компаниите с добри шансове – Facebook, Twitter, LinkedIn и Netflix.

В третата група са тези с по-малки шансове – Microsoft, Ebay и Priceline .

Накратко – Google, Amazon и Applе са с най-големи шансове да бъдат сред лидерите на 2024 г., защото през годините те са доказали, че могат да налагат успешно нови продукти, без да губят способностите си да бъдат иновативни.

Бъдещето на компаниите обаче в огромна степен зависи от това как ще се представят финансово, а от там респективно каква ще е съдбата им през 2024 г.

–––––

Още от поредицата “Как да инвестираме? Съветите към синовете ми!” от Любомир Леков

Защо е толкова трудно да бъдеш инвеститор като Бъфет?

Има ли изненадани от последната криза на световните пазари?

Един (малко вероятен) експеримент от миналото – 674% доходност за 10 години

Портфолио 2024 – как да инвестираме без стрес?

 

Те ли ще бъдат IT лидерите на 2024 г.?