Project S.K.I.L.L.S.

unreasonable-institute-model-illustration

Какво е Project S.K.I.L.L.S.?

Буквално – това е новата инициатива на Фондация „Лекови“ Shared Knowledge and Inspired Learning for Lifelong Success.

Мисията ни е да помагаме, чрез споделяне на собствения си опит и знания, на млади предприемачи да постигнат мечтите си и да покажат пред света това, което умеят най-добре.

В следващите редове ще се опитаме да изразим максимално ясно основата и фокуса на Project S.K.I.L.L.S., като представим някои от най-важните детайли, които са от съществено значение за успеха на всеки предприемач.

Стигнали сме до тези изводи в годините, в които сме извървели собствения си път към успешното предприемачество, и искаме да ги споделим с всички, които тепърва тръгват по него. Смятаме, че това са неща, които трябва да бъдат осъзнати и възприети от всеки човек, поел по пътя към създаването на собствен бизнес.

И така, вече сте твърдо решени да вземете нещата в свои ръце и да се пробвате да поемете по пътя на бизнеса със свой продукт или услуга. Преди това обаче ви препоръчваме да прочетете и да си отговорите на следните въпроси.

1. Защо искам да основа собствена компания или да имам собствен продукт?

Вярваме, че и вие ще се съгласите с това вярване, че у повечето хора винаги съществува една вътрешна сила, която ги кара да следват мечтите си за създаване на нещо собствено. Винаги се чувстваш по-добре, когато помагаш на другите. Един от начините да помогнеш на останалите е да създадеш продукт или услуга, която ще прави живота им по-лесен или приятен.

2. Кое е най-важното нещо, което трябва да знам за създаването на компания?

Без значение от ролята си в компанията, предприемачът трябва да знае как да продава. Защото, ако може да продава, той вече Е предприемач. Да продаваш означава да убеждаваш хората.

3. Какво може да те тласне да основеш собствена компания?

Добре е да започнеш собствена компания с партньори (съоснователи и инвеститори), които вярват в твоята идея. Това ти дава вяра, че идеята може да е или да стане реален продукт/компания.

4. Защо трябва да мисля за края още преди да съм започнал?

В повечето случаи, когато тръгвате на пътешествие, е добре да знаете точно къде отивате. По същия начин, почти винаги партньорите ви ще искат да имат ясна идея за това как ще се възвърнат инвестициите им. Това определено означава, че трябва да си представите, че продуктът ви е успешен.

5. Кой е най-добрият изход?

Вие познавате нишата, в която се намира вашият бизнес, и вие трябва да познавате колко е голям пазарът. Целта е да станете №1 и да имате поне 15% от пазара! Това ви дава добра представа колко голяма трябва да стане компанията ви.

6. Защо имате нужда от партньори? 

Може да се справите и сами, но това е почти невъзможно. Може да работите и със семейството си, но в такъв случай това се превръща в семеен бизнес.

Партньорът означава доверие – това е някой, който също като вас вярва в идеята ви.

7. Защо е толкова важно да разбирам капиталовия пазар, за да изградя успешен бизнес?

Много млади предприемачи не разбират какво точно означава истинският растеж. Реално погледнато, единственият растеж е увеличаването на приходите и печалбите.

Най-добрият индикатор за това е капиталовият пазар. Краткосрочната оценка обаче (в рамките на няколко дни) не е важна и дори може да е опасна. Ако следите как се развива една компания в рамките на години, може да разберете доста повече.

8. Защо е толкова важно моят продукт да решава реален проблем?

Ако решавате реален проблем, това означава, че никой преди вас не е успял да го реши по правилен начин, което пък означава, че вие сте иноватор. Хората, които копират действията на другите, не обичат това, което правят. Те се интересуват само от резултата от действията и основният им фокус е да правят пари.

Тоест, хората, които копират някой друг, обикновено накрая се провалят!

9. Защо е толкова важно продуктът ми да е 10 пъти по-добър от всички съществуващи?

В случай, че някой преди вас реши проблема, който сте открили, най-добрият начин вашият продукт да успее е да е съществено по-добър (обикновено 3 пъти, дори 10 пъти по-добър) от вече съществуващия.

Това е единственият шанс да привлечете клиенти към непознат продукт – вашият. Трябва им наистина сериозна причина, за да започнат да го ползват.

10. Защо трябва да можете да продавате и да договаряте, да продавате мечтата си?

Само чрез продаване на продукта можете наистина да го разберете. Когато го продавате, непрекъснато получавате обратна връзка и трябва непрекъснато да отговаряте на въпроса „ЗАЩО трябва да си го купя?“. Всяка продажба валидира това, което правите, и ви дава увереността, че то има смисъл. Самият акт на продажбата помага на предприемачите да израснат като професионалисти.

11. Защо е толкова важно да помагаш и да учеш другите как да станат предприемачи?

Защото се учите най-добре, когато учите другите. Според американския психиатър Уилям Гласър, 95% от знанията, които предаваме на други хора, ще бъдат научени и осъзнати и от нас.

12. Какво е етично предприемачество?

Изразено във формула, етичното предприемачество = скоростта на доверието + собствения ви глас.

Доверието пък е равно на скорост по цена.

Това са концепции от една почти задължителна книги за всички предприемачи – „Speed of trust” на Стивън Кови, в която се оценява стойността на доверието и се определя, че то увеличава скоростта на бизнеса и намалява разходите. Когато доверието расте, скоростта се увеличава и разходите намаляват, и обратното.

Другата препоръчителна книга е „Осмият навик“, отново от същия автор, от която пък ще разберете повече за лидерството в новото време, в което знанието и хората са по-ценни от това да се трупат вещи и материални блага. От „Осмият навик“ ще разберете и че най-добрият начин да изразиш гласа си е да помогнеш на останалите да изразят техния.

Казано накратко, най-добрият начин да постигнете мечтите си е да помогнете на останалите да постигнат техните – това е и най-висшата форма на етичното предприемачество. За да направите това, вие имате нужда от подходящата среда – не-арогантна, толерантна и благосклонна към вашите идеи и мечти.

А за заключение, ето нещо много важно и от един много известен предприемач и автор – Джон Рон. По думите му, винаги трябва да помните, че вие се превръщате в петимата човека, с които прекарвата най-много време. Затова подбирайте партньорите си внимателно и точно.