Въпреки че изглежда логично да се очаква, че цената ще се понижи значително, по-добре е да не залага на тази рулетка

Американският производител на храна, която е заместител на месото, Beyond Meat нашумя през последните седмици с достигането на пазарна капитализация от 10 млрд. долара.

При излизането на борсата, в началото на май, Beyond Meat привлече 241 млн. долара при оценка от 1,5 млрд. долара.

Прогнозите за приходите през 2019 г. са за 210 млн. долара, което ще бъде ръст от 140% спрямо 2018 г. Именно този ръст кара много инвеститори да бъдат оптимисти за бъдещето въпреки шокиращата разлика между очакваните продажби и пазарната оценката  на компанията.

Какво се случи?

Ежедневните коментари през последните седмици в медиите, че оценката на Beyond Meat е необосновано висока,  бе причината много спекуланти да се включат с къси продажби.  Това би трябвало да спре летежа на цената нагоре, но се получи точно обратното!

Поради факта, че капитализацията на компанията премина 2 млрд. долара,  Beyond Meat ще бъде включена в индекса Russell 1000. Това ще се случи в края на юни. Подобно нещо винаги е голям двигател за растеж на цената, тъй като всички взаимни и ETF фондове, следващи Russell 1000, трябва да купуват акциите на производителя на заместителите на месо. Това пък привлича професионалните спекуланти, които правят „изпреварващи“ покупки при подобно ребалансиране на индекс.

Този ръст на цената със стотици проценти доведе до капитулация на продавачите на късо. С паническите си покупки, за да се предпазят от още по-големи загуби, те доведоха до още по-голям ръст на цените. Със сигурност много от тях разбират, че след време цената ще падне, но са притиснати от  „отровата“ на заема. Търсенето на акции за къси продажби бе толкова голямо, че лихвите по заема достигнаха 100% на година! Това прави още по-трудно операцията, защото увеличава много потенциалната загуба при продължителен тренд на покачване.

Изобщо налице са толкова много фактори, че правят ситуацията за търгуване наистина „луда“.  Например, ако верига ресторанти за бързо хранене включи или махне от менюто си продуктите на Beyond Meat, съответно покачва или сваля цената с 10%.

Силно влияние оказват и действията на конкуренцията. Например на 24 юни стана ясно, че Tyson Foods ще прави подобни продукти, а това доведе до дневно поевтиняване на книжата на Beyond Meat с 8%.

Какво означава всичко това?

Въпреки че изглежда логично да се очаква, че цената ще се понижи значително, по-добре е да не залага на тази рулетка. Редовият инвеститор няма как да знае какви суми още ще се насочат от фондовете към акции на Beyond Meat, за да може да балансира портфейлите си. Със сигурност през следващите месеци ще видим  много големи движения и в двете посоки.

Какво следва?

Компанията успя да привлече вниманието с много добрата си маркетингова стратегия. Насочи се към масовия консуматор, а не само към веганите. Привличането на звезди от шоубизнеса и спорта засега кара заведенията за хранене да добавят в менюто си сандвичи с „фалшивото месо“.

Трудно може да се каже дали „отвъд месото“ ще се наложи на пазара или е временно явление. Негативен фактор за бъдещето на продукта обаче е информацията за начина, по който се обработват някои от съставките на продуктите на компанията. Според експертите този метод не прави тази храна по-полезна, а дори обратното. А именно идеята за здравословна храна е в основата на интереса към Beyond Meat. Никой не говори за това, но има опасност да се заведе дело срещу компанията по този въпрос.

Всичко това показва колко несигурно е бъдещето пред Beyond Meat, но и колко трудно е да се заложи срещу компанията.

Коментарът е на Любомир Леков, оcновател на investor.bg

По статията работиха: автор Любомир Леков, редактор Бойчо Попов

Източник: investor.bg