Както разказахме преди няколко дни, в Софийска професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“ ученици се наеха със задачата да направят нова версия на сайта на любимото си училище. Конкурсът за нов изглед на сайта на столичната гимназия бе организиран от Фондация „Лекови“ и продължи няколко месеца.

Пет отбора се състезаваха под вещото ръководство на преподавателката си Ани Ушанова и експерти, осигурени от страна на нашата организация.

Проектите трябваше да отговарят на дълъг списък от критерии и изисквания – за дизайн, техническа обезпеченост, лесен за употреба административен панел, бързина при зареждане, различни нови функционалности, сигурност и защита срещу хакери.

Регулярните срещи и напътствия бяха съпроводени от свобода в избора на програмна платформа и концепция за дизайн. Предложения от страна на учениците за нови функционалности и модерни решения, ни увериха в бъдещия успех, способностие и амбициите на новото поколение. Участниците бяха ученици от 8 до 12 клас, които работех ав екипи. А ето и тяхните имена:

Екип 1: Мартин Георгиев и Иван Лебанов, 12 клас
Екип 2: Мариян Узунов, 8 клас
Екип 3: Валери Казалиев, Цветомир Маринов, Мартин Ананиев, 8 клас
Екип 4: Никола Никушев, Илия Никушев, Мартин Величков, 12 клас
Екип 5: Атанас Бахчеванов, Никола Дончев и Кристиан Пармаков, 11 клас

Комисията, съставена от директора на училището – г-жа Иглика Неделчева, преподаватели от гимназията и членове на екипа на фондация „Лекови“, имаше нелеката задача да избере кой от петте проекта е най-добър и ще е достоен да бъде лицето на гимназията в интернет.

След дълго обсъждане и преценяване на достойнствата на всички предложения, журито се спря на проекта на трима единайсетокласнициАтанас Бахчеванов, Никола Дончев и Кристиан Пармаков, който е писан на PHP, съдържа редица уникални решения и функционалности (включително и електронен речник по електроника на български и английски език), с много елегантен responsive дизайн и гъвкаво управление.sait_pobeditel

Другият конкурент за първото място пък беше предложението на дванайсетокласниците Иван Лебанов и Мартин Георгиев, които заложиха на проект върху платформата WordPress, с красив и лек responsive дизайн (или така нареченият „отзивчив“ дизайн, който представлява способността на сайта да се визуализира пълноценно независимо от размера на дисплея на устройството).

Участниците в петте отбора по време на награждаването.
Участниците в петте отбора по време на награждаването.

По време на официалното изпращане на абитуриентите на СПГЕ „Джон Атанасов“ миналата седмица, авторите на всичките пет предложения бяха наградени лично от Гергана Лекова – основател на Фондация „Лекови“. Всеки от учениците, взели участие в конкурса, си тръгна с нов таблет и сертификат за отличие, а двата отбори финалисти получиха като бонус и по един билет за предстоящия концерт на Iron Maiden.

Новият сайт на гимназия „Джон Атанасов“ще бъде видян много скоро, преди приема на нови ученици, на официалния адрес на гимназията.

Още веднъж благодарим на всички ученици, които участваха в конкурса, както и на техните преподаватели и директорката – г-жа Иглика Неделчева, за цялата подкрепа в процеса на работа.

Благодарим и на експертите, които се включиха в проекта: Тодор Стоянов и Владимир Йорданов, които дадоха насоки и съвети на всички отбори за това как да направят проектите си възможно най-добри.

Горди сме, че гимназията изгражда децата в технологични специалисти, способни да се конкурират със свои връстници от целия свят, и сме сигурни, че това ще се превърне в трайна тенденция.

Доказателствата за това са много, а последното от тях е именно новият сайт на училището – с модерен облик и пълен с полезна информация за изучаваните специалности. До дни сайтът ще е качен на официалния адрес на гимназията и ще очаква много нови посещения и интерес от страна на родители и бъдещи ученици на гимназия „Джон Атанасов“.