За пореден четвърти път фондация Лекови подкрепи млади хора за обучение в Space Camp в град Измир, Турция.

Тази година проектът ни се осъществи с покрепата на сем. Иван и Мартина Петеви, на които сме изключително благодарни, че взеха участие в подбора на стипендианти и осигуриха голяма част от финансирането.

Space Camp е един от трите космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA. Неговите програми са сред най-престижните и са предназначени за деца и младежи на възраст от 9 до 15 години.

След преминаване на обучението, което се проведе от 6 до 12 август 2017 г. в Турция, нашите момичета и момчета получиха сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети в целия свят.

Специално подготвен от Центъра за творческо обучение видео материал представя голяма част от занимнията и преживяванията на децата по време на обучението, който можете да видите тук.

Стипендиантите ни тази година бяха четири, като всеки от тях получи по 50% от необходимата сума за обучението. Ето и нашите участници:

Косьо
Вили и Маги

Константин Златев от Русе кандидатства за трети път поред и тази година е одобрен, показвайки доста старание и последователност.

Магдалена Гергиева от Силистра е едва на 12 години.

Виолета Левкова и Николета Стоянова от Първомай са приятелки и съученички.

Вили и Ники ще бъдат ученички в 7 клас на СУ „Проф.д-р Асен Златаров“, а възможността да бъдат в „Space Camp“ получават благодарение на учителката си Златка Гарова. Пътуването на момичетата е обезпечено финансово от фондация „Лекови“,  Николай Вълчев, Ангел Папазов и фирмите ББП, „Витал“, „Витал транс“ и „Булконс“.

Ники
Selfie: Косьо, Гери Райжекова, Маги и Ники

Маги блесна със своето активно участие в различните задачи.

Константин прояви характер и талант като изпълни по време на Вечерта на талантите песен, на която децата по своя самоинициатива станаха и се хванаха за ръце в израз на подкрепа към него. (Във фейсбука на Space Camp има кратко видео тук).

Първомайските момичета направиха презентация на красотите на България и се показаха в български носии. Искаше се доста кураж от тяхна страна да бъдат едва втори в програмата и да се представят пред толкова много публика.

Своите впечатления след завръщането си от космическия лагер „Space Camp“ Виолета Левкова и Николета Стоянова споделиха с кмета на община Първомай Ангел Папазов и показаха сертификатите, получени за успешното приключване на семинарите и лекциите.

Space Camp не е място за почивка – разказаха момичетата. Там активно се учи. Общуването е на английски език, а цялата среда и всички занимания са подчинени на Космоса. В тяхната смяна е имало техни връстници от Гърция, САЩ, България и домакините от Турция. Всички лагерници са били разделени в екипи, носещи имената на планетите, като в нито един от тях не са попаднали ученици от едно и също училище. Виолета е била член на „Юпитер“, а Николета – на „Земя“.

Ники в скафандър
Вечер на талантите, Ники и Вили

От първия ден е започнала подготовката им за „космическа мисия“, осъществена в последния лагерен ден. Разпределянето на ролите в екипажите е станало след решаване на тест по темите, с които са били занимавани. С гордост Виолета разказа, че е заслужила мястото на специален ръководител на екипа, Ники е била специален пилот.

Момичетата показаха забележителни клипове и снимки от демонстрации с огромни макети на различните планети, подготовката им и изстрелването на изработени от тях ракети, пускането на балони с нагрят въздух, сбирка с принадлежащи на астронавти предмети.

„Нямахме никакво свободно време, но не ни е било скучно. Упражненията и лекциите минаваха като игри и ние научихме много интересни неща“, споделиха момичетата.

Сред забележителните моменти е бил разговорът им с жена-астронавт, намираща се в орбита, осъществен в реално време.

По думите на организаторите и тази година поведохме към Space Camp Turkey много силен отбор и обрахме различни награди, както и спечелихме медал, който си заслужи Самиул Петков от София. Самуил има 100% стипендия от Център за творческо обучение.

Екпът на Фондация Лекови изказва благодарности на организаторите „Център за творческо обучение” за пълноценното време на децата и се възхищаваме за поредна година. че организират уникано преживяване за децата!

Искаме и специално да благодарим на нашите стипендианти за отличното представяне на България и да им пожелаем безоблачно небе в живота им напред! Благодарим за специално приготвения за нас видеоматериал!

Малко и за самия Space Camp:

SPACE CAMP TURKEY e едно международно, мултикултурно и образователно предизвикателство, чиято главна мисия е възпитаването и насърчаването на бъдещи изследователи в различни области, както и изграждането на глобално приятелство на базата на космическите науки. Учебно-тренировъчният лагер се намира в гр. Измир, Турция като в света има едва три подобни центъра, като единственият функциониращ в Европа и съседните държави е SPACE CAMP TURKEY, създаден през 2000 година по модел на NASA.

В рамките на една седмица деца и младежи от цял свят са обучавани по технологии, открития и нововъведения от света на космическите пътувания, също науките термодинамика, роботика, астрономия, астро физика, биология и други. Чрез интерактивни симулации, пречупени през призмата на космоса, младежите се учат на първо място на работа в екип, общуване и лидерство в динамична и забавна среда, съобразена с учебната им програма.

Космическият център дава възможност на участниците да преминат през реална подготовка за мисия в космоса като: обличат астронавтски костюми, изпробват движения в безтегловна среда, тренират на тренажори за астронавти и на совалката Discovery, отглеждат растения в безпочвена среда и други. Програмата се провежда изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти.