Мариян Узунов представя своя проект.
Мариян Узунов представя своя проект.

Пет проекта за нова версия на сайта на софийската гимназия по електроника „Джон Атанасов“ бяха представени на 30 април от ученици на гимназията.

Конкурсът за новия вид на уебстраницата бе организиран от Фондация „Лекови“ съвместно със СПГЕ „Джон Атанасов“ и обедини пет отбора от няколко класа.

В продължение на три месеца работихме заедно с децата и с техния преподавател по графичен дизайн Анка Ушанова по оформянето на идеите им за това какъв да бъде новият облик на гимназията в интернет.

Първият екип представя проекта си.
Първият екип представя проекта си.

Проектите трябваше да отговарят на дълъг списък от критерии и изисквания – за дизайн, техническа обезпеченост, лесен за употреба административен панел, бързина при зареждане, различни нови функционалности, език на програмиране, сигурност и защита срещу хакери.

Петте допуснати до финала проекта бяха представени от отборите си пред комисия, съставена от директора на училището – г-жа Иглика Неделчева, преподаватели от гимназията и екипа на фондация „Лекови“.

Част от комисията: г-жа Иглика Неделчева и г-жа Ушанова (на преден план)
Част от комисията: г-жа Иглика Неделчева и г-жа Ушанова (на преден план)

Без да преувеличаваме можем да кажем, че видяхме изключителни идеи и технологични решения, които са в крачка с всички съвременни тенденции в разработването на сайтове.

Всеки екип излезе със свое индивидуално виждане за това как трябва да изглежда сайтът на СПГЕ „Джон Атанасов“, така че да предлага максимално добра и пълноценна информация за изучаваните специалности, да е бърз, функционален и гъвкав, и да е от полза както за учениците, така и за техните родители.

Първият екип, съставен от Иван Лебанов и Мартин Георгиев от 12 клас, заложиха на проект върху платформата WordPress с красив и лек responsive дизайн (или така нареченият „отзивчив“ дизайн, който представлява способността на сайта да се визуализира пълноценно независимо от размера на дисплея на устройството). Дизайнът на проекта им е тяхна собствена, авторска разработка. Това, както и гъвкавата структура на сайта в съчетание с лесното управление на админ-панела силно впечатли комисията.

Второто предложение бе от един от най-малките участници в конкурса – осмокласникът Мариян Узунов, който представи идеята си, разработена в WordPress. Мариян се включи в надпреварата доста по-късно от останалите, но успя да навакса и да предложи също отлично решение за сайт, който е красив, лесен за поддържане и съдържа всички необходими функционалности.

Още едни осмокласници . Валери Казалиев, Цветомир Маринов и Мартин Ананиев.
Още едни осмокласници . Валери Казалиев, Цветомир Маринов и Мартин Ананиев.

Третият екип също бе съставен от осмокласници – Валери Казалиев, Цветомир Маринов и Мартин Ананиев, които ни смаяха с предложение за сайт, написан на PHP и отговарящ на всички технически изисквания, описани в заданието, и работещ под всякакви браузъри.

Четвъртият екип, съставен от дванайсетокласниците Никола Никушев, Илия Никушев и Мартин Величков, бе вложил изключителни усилия и знания в програмирането на сайта си на „екзотичния“ език Ruby, а проектът им съдържаше и почти напълно преведена версия на сайта на английски език.

Петият екип – на единайсетокласниците Атанас Бахчеванов, Никола Дончев и Кристиан Пармаков, представи проект, писан на PHP, с редица уникални решения и функционалности (включително и електронен речник по електроника на български и английски език), с много елегантен responsive дизайн и гъвкаво управление.

До няколко дни комисията ще излезе с официално решение кой ще е новият сайт на СПГЕ „Джон Атанасов“, а наградите и сертификатите за победителите и всички останали участници в конкурса ще бъдат раздадени по време на официалното изпращане на випуск 2014 на 15 май, четвъртък.

Демонстрация на responsive дизайн от Кристиан Пармаков.
Демонстрация на responsive дизайн от Кристиан Пармаков.

Децата, представили идеите си вчера, имат участия на национални олимпиади по информатика, информационни технологии и математика, разработвали са собствени проекти, компютърни игри, а някои дори имат работещи сайтове, правени за клиенти.

Петият екип е известен и с това, че техният проект Stepsss спечели първо място на Sofia Startup Weekend през ноември 2013 година.

Който и да е победителят обаче, искаме да поздравим всички, участвали в конкурса (дори и най-малките) за уменията и знанията им, които ще им определят място сред най-добрите технологични лидери в света.

Уверихме се в това по време на тримесечната ни съвместна работа, по време на която видяхме със собствените си очи, че в България има млади хора, които мислят иновативно, работят яко, учат се бързо и имат желание да се развиват на световно ниво.

Атанас Бахчеванов, Никола Дончев и Кристиан Пармаков.
Атанас Бахчеванов, Никола Дончев и Кристиан Пармаков.

Поздравления и на директора на СПГЕ „Джон Атанасов“ г-жа Иглика Неделчева, както и на всички техни преподаватели за това, че им предоставят адекватна среда за развитие и обучение.