Проектът „Стипендиантите на Леков“ стартира през юни 2014 година с обявяването на конкурс, който да даде шанс на общо петима души в Магистърската програма по иновации, финанси и предприемачество, разработена съвместно от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и екипа на The Business Institute, регионален представител на Института за предприемачи на Cisco.

Снимка: The Business Institute
Снимка: The Business Institute

Бяха отпуснати 5 стипендии – едно място със стипендия в размер на 50% от таксата за обучение в магистърската програма, което грабна Яница Маринова и още четири места със стипендия от 25% от таксата за обучение, които бяха спечелени от Александър Георгиев, Владислав Драмалиев, Красимира Георгиева и Невена Пеева.

Патрон на стипендиантския конкурс е Любомир Леков, основател и дългогодишен стратег и управляващ медийната група “Инвестор.БГ”. Той организира инициативата чрез Project S.K.I.L.L.S. – инициатива за подкрепа на стартиращи предприемачи на Фондация „Лекови“. По пътя към създаването на собствен бизнес има редица обстоятелства, които следва да бъдат осъзнати. Извървял по собствения път към успешно предприемачество, Любо Леков се опита да предаде всички по-важни детайли, които са от съществено значение за успеха.

В хода на обучението, което продължи три семестъра, регулярно се осъществяваха менторски срещи между Любо Леков и студентите. На тях присъстваха, не само петимата стипендианти, за които бе отделяно специално време, но и по-широк кръг студенти от всички випуски в програмата.

Любомир Леков. Снимка: Lekovi Foundation
Любомир Леков. Снимка: Lekovi Foundation

През месец март се състоя и последната заключителна менторска среща. Кратко резюме от нея може да прочетет тук.

Както писахаме и по-рано, проектът се радава на много добра обратна връзка и практически резултати според студентите в програмата.

Ето какво как изглежда тя през погледа на организатори и участници:

Цветелина Тенева: Основател и старши фасилитатор в The Business Institute

“Погледът на опитния предприемач е безценен – още повече когато е свързан с хладна бизнес преценка, глобален поглед, аргументирани доводи и откровена комуникация – все силни страни в личността на Любомир Леков. За нас като съ-организатори на Магистърската програма тази връзка между студентите и експерти като него, продължила за целия период на програмата, е изключително ценна добавена стойност. Това е истинската връзка с реалния бизнес свят!”

Гергана Лекова – основател на Фондация Лекови:

„Имахме удоволствието да се срещнем с изключителни млади хора, пълни с идеи, мотивация и ентусиазъм, готови да вложат усилия и средства, за да придобият опита и знанията за превръщането на мечтите им в реалност. Животът е непрестанен учител, най-вече след като излезнем от учебната зала. Затова искренно се надявам, че винаги ще запазят тази енергия и желания за знания и не се съмнявам в постигането на тяхните успехи!“

 Яница Маринова, (вече) дипломиран магистър в Програмата и стипендиант на „Леков“

Яница:  Срещите с Любо Леков са ценни уроци как смело стъпка по стъпка да вървиш към целта! В перода на обучението си от него научих как с постоянство да инвестирам в дългосрочен план идеите си! Благодарна съм, че той съзря желанието ми да разгръщам и развивам идеите си!

Комуникацията с него е чиста и дава фокус! Много е важно да имаш добър ментор, който да познава идеята ти и дава съвети! Придобих целенасочени практически бизнес знания, но научих и още куп житейски уроци! Спомням си първата ни среща, когато се осъществяваше конкурса за подбор на стипендиантите, още тогава прочетох широкият му светлоглед, знанията и уменията му! Щастлива съм, че ме избра за стипендиант в програмата! Благодарна съм на фондация ,,Лекови“ ,че подкрепи проекта ми ,,Температура на думите“.

Да черпиш знания от практически успели ментори е значимо!

Ученето продължава на сцената Живот!

Мерал: Общуването с успели хора, какъвто е Любомир Леков, е меко казано вдъхновяващо. За мен това бяха ползоворни срещи, от гледна точка на това, да видя как един развиващ се човек, може да бъде здраво стъпил на земята и същевременно да продължава да черпи от живота с пълни шепи, при това с усмивка.

Въпреки че някой от студентите вече се дипломираха, за други все още обчуението продължава, на всички участници искрено им пожелаваме успех и вдъхновение в кариерния им път!

Фондация „Лекови“ изразява специални благодарности на своите партньори в проекта „Стипендиантите на Леков“ – The Business Institute, регионален представител на Института за предприемачи на Cisco и Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).