На 19 април 2016 Любомир Леков бе гост на Bloomberg TV Bulgaira. Ето и кратка извадка от това интервю.

Финансовият пейзаж в България доста се е променил в сравнение със средата от преди 15 години, когато бе създаден Investor.bg. Това каза предприемачът Любомир Леков, един от основателите на Investor.bg в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.  „По това време нямаше достатъчно информация. В този климат без информация се сключваха много сделки, които едната страна разчиташе, че другата не знае каква е пазарната цена. Беше станало принцип, че за да направиш пари, трябва да излъжеш“

l1Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

„Хората, които правихме капиталовия пазар, много се притеснявахме, че това може да унищожи пазара, преди да се е създал. Защото след масовата приватизация имаше доста енергия, доста силно желание за развитие, и доста акции. И това е една от причините да бъда силно мотивиран, за да се появи Investor.bg“.

Investor.bg избра да отбележи своята 15-та годишнина, включвайки до голяма степен студентите и младите предприемачи. За 9 май, в УНСС е насрочена поредната лекция, с Николай Василев, Любомир Дацов и Любомир Леков. На въпроса какво ще бъде посланието към студентите Леков каза:

Не трябва да работи човек като луд за пари, а да направи така, че парите да работят за него. Единственият начин е да намерят време да се образоват и да инвестират по разумен начин, а не чрез спекулиране. Защото един от големите проблеми, който в момента съществува, е чрез онлайн платформите, търговията все повече се превръща в хазарт. И тук точно това трябва да се отличи, че краткосрочната търговия, е вид хазарт. За съжаление, точно тя е интересната за младите хора. Успешното инвестиране е, когато няма емоция. Има ли голяма възбуда, много голяма е вероятността да сбъркаш и загубиш“.

По отношение на стартъп средата в България предприемачът каза, че дори само фактът, че съществуваме на картата, вече е достатъчно впечатляващ:

„Създаде се една култура. Доста предприемачи от региона дойдоха в София, за да потърсят финансиране. Определено нещо се случва в София. Тя е добър град от гледна точка на това, че има общност. Предприемачите търсят общност, за да комуникират проблемите си“. 

Според госта не можем да говорим за балон в българското стартъп общество. „Балон по-скоро може да се появи в САЩ, защото всички искат да дават парите си в Силициевата долина“.

„Мисля, че икономическите медии, като Investor.bg, няма да се променят драстично. Има нужда от такъв тип информираност, където знаеш, че има определени ясни и точни правила, знаеш какво ще чуеш и че ще получиш някаква информация. Аз не очаквам много да се промени. Разбира се все повече ще се преминава към мобилните устройства. Фактор ще бъдат скоростта на получаване на информацията и фактът, че ще бъде достъпна в удобна за нас ситуация, и време“.

Повече по темата и целия коментар от предаването можете да видите тук.