Снимка: The Business Institute
Снимка: The Business Institute

Какво се крие зад успешната история на един уеб предприемач като Любомир Леков – създател на една от най-големите онлайн медийни компании в България „Инвестор.БГ“ и впоследствие – на Фондация „Лекови” и какви са предизвикателствата пред днешните млади предприемачи?

Тези и много други интересни теми бяха обсъдени на поредното издание на интерактивната дискусия Innovation Talks, организирана от The Business Institute.

„Личната история за успеха на един предприемач е важна и трябва да бъде чута, но по-важни са историите за грешките по пътя към успеха – от тях може да се учи много повече“, заяви още Любомир Леков, който е и патрон на конкурса „Стипендиантите на Леков“ за Магистратура по предприемачество и иновации.

Пред публика от над 50 души той и останалите участници – младите предприемачи Георги Чипов, създател на умната протеза “SmartHand” и Владислав Велков – основател на проекта Jobio.me, Цветелина Тенева – един от основателите на The Business Institute и Радостин Вазов, изпълнителен директор на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), потвърдиха, че формулата за успешен бизнес задължително включва елементите „опит“ и „иновации“.

Снимка: The Business Institute
Снимка: The Business Institute

„Любовта към това, което правиш и искаш да превърнеш в бизнес, и наличието на проблем, който можеш да решиш чрез твоя продукт или услуга, по иновативен начин, почти със сигурност гарантират успех на предприемача“, обясни Леков.

„Много е важно за предприемачите да бъдат истински ентусиазирани, когато разказват идеята си пред потенциални инвеститори или клиенти – само така ще могат да намерят финансиране, както и да продадат това, което правят“, каза още Любомир Леков.

По думите му, всеки предприемач първо трябва да може да продава продукта или услугата си сам, защото така ще разбере точно какво искат или не искат клиентите – нещо, което никой друг няма да може да прави по-добре от него.

Тезата му бе потвърдена от Георги Чипов, който обясни, че е избрал да се запише в Магистратурата по иновации и предприемачество именно поради тази причина – липса на умения да „продава“ изобретението си.

Съветът, който Любомир Леков даде към всички предприемачи, е да намират партньори, на които могат да се опрат в трудни моменти и в никакъв случай да не тръгват сами по пътя към реализирането на собствен бизнес.

Друга важна подробност е още в началото на бизнеса си всеки предприемач да мисли за момента, в който ще остави компанията в ръцете на някой друг, на когото ще делегира отговорности и задължения. „В противен случай има опасност да се превърнеш в роб на бизнеса си“, обясни той.

Снимка: The Business Institute
Снимка: The Business Institute

Според него специално внимание трябва да се обръща на студентите, тъй като в повечето случаи образованието в момента все още не предлага адекватно отношение към тях.

„По време на обучението на студентите е необходимо да има реален контакт с действащи предприемачи, с решаване на истински казуси и обсъждане на грешките по пътя към успеха. Затова и поех ангажимента, като патрон на конкурса Стипендиантите на Леков, в продължение на година и половина да давам реална и практична помощ и съвети на студентите, които бъдат приети в рамките на Магистратурата по предприемачество и иновации“, заяви още той.

В помощ на младите, които наскоро са завършили образованието си и търсят подходяща работа, е и платформата, създадена от Владислав Велков, който обясни, че CV-то всъщност не е най-важното за намиране на работа – по-важното е да можеш да трупаш знания и опит бързо, тъй като бизнес реалността го налага. Това мнение сподели и Любомир Леков, който завърши дискусията с това, че в днешно време изискванията към предприемачите са много по-големи и те трябва да бъдат много по-гъвкави и бързи в действията си.

За всички, които искат да натрупат знания и опит и проявяват интерес към конкурса „Стипендиантите на Леков“, добавяме, че крайният срок за кандидатстване е 30 юни, а най-важното изисквание е да имате завършена бакалавърска степен.

Успех и се надяваме да се срещнем на живо в Магистърската програма!