Фондация „Лекови“ обедини усилия с Център за творческо обучение по програма, която дава уникален шанс на български деца от цяла България да участват в практическо обучение в Space Camp Turkey.

Програмата предлага възможност на учениците да докажат уменията и знанията си в международна среда, да тренират като истински астронавти, да се докоснат и да работят със съвременни технологии в аеронавтиката, астрофизиката и космическите науки.

Фондация „Лекови“ ще осигури три пълни стипендии за деца, които са участвали в конкурса, и ще ги подкрепи в осъществяването на мечтата им – да тренират и учат като истински астронавти.

Снимка: Space Camp Turkey
Снимка: Space Camp Turkey

За тази цел, наш екип работи заедно с екипа на Центъра за творческо обучение в оценяването на есета на ученици от цяла България, които са кандидатствали до момента и искат да участват в Space Camp Turkey.

С цел да бъдат избрани най-мотивираните ученици, които имат реално желание да участват в нея, те трябваше да напишат есе или да направят кратко видео представяне по една от трите теми:

Ако имах криле …. какво е за теб личния полет? ( 350 думи)

Ако може да инвестирате в разработки, подобряващи живота на Земята, какви биха били те? Кои от тях бихте използвали като решения и в Космоса? ( 400 думи)

Тази година се празнуват 55 годишнината на НАСА. Кои са, според вас, най-големите постижения на агенцията и защо?

Получените есета и видео представяния, за наша радост, са много и са изпълнени с искрени, детски мечти, но и с реални, практически решения и виждания по всяка една от конкурсните теми.

Работата ни няма да е лека, но се захващаме със задачата, изпълнени с надежда, че децата, които ще заминат за Space Camp Turkey са бъдещи технологични лидери и предприемачи и това обучение ще им даде вдъхновението, от което имат нужда, за да продължат да следват мечтите си.

Съвсем скоро ще обявим имената и на учениците, които ще бъдат наградени със стипендия от Фондация „Лекови“, а след това ще проследим и тяхното приключение в Space Camp Turkey!