Марк Зукърбърг - една от живите CEO легенди. Снимка: Forbes
Марк Зукърбърг – една от живите CEO легенди. Снимка: Forbes

Материалът е част от поредицата  „Как да инвестираме? Съветите към синовете ми!” от Любомир Леков, основател на Инвестор.бг и Фондация „Лекови“

Какви са шансовете за успех на лидерите (CEO*) на компаниите от портфейл 2024 и какво може да очакваме от тях през следващите 10 години? За да може по-лесно да търсим отговор на тези въпроси, ще ги разделим условно на две групи : основатели на компании и професионални мениджъри.

Групата на CEO основателите включва четири живи легенди – Лари Пейдж (Google), Джеф Безос (Amazon), Марк Зукърбърг (Facebook) и Рийд Хейстингс (Netflix).

Тим Кук (Applе), Джеф Уейнър (LinkedIn), Дик Костоло (Twitter), Джон Донахо (Ebay), Дарън Хюстън (Priceline) и Сатя Надела (Microsoft) са от групата на професионалните мениджъри, които са изминали дълъг път, в много от случаите – вътре в компаниите си, преди да стигнат до най-отговорния пост. Единствено Джеф Уейнър директно започва като изпълнителен директор, идвайки от друга компания (Yahoo).

Живеем в свят, в който топ мениджърите на корпорациите имат почти цялата власт да решават съдбата на организацията, която управляват. Много често това предизвиква съпротива сред големите акционери, което от своя страна води до засилване на явлението “акционери активисти”, които все по-успешно притискат до стената “недосегаемите” CEO-та.

Обикновено исканията на тези активисти са свързани с плащането на по-високи дивиденти или обратно изкупуване на акции. Например Карл Айкан (най-влиятелният акционер -активист в Америка) наскоро успя да „притисне” Тим Кук за по-висок дивидент от Applе.

Понякога исканията са доста по-агресивни, като например настояване за разделяне на компанията. Пример отново може да бъде даден с Айкан, който наложи искането си за отделяне на Paypal от Ebay. Това от своя страна накара изпълнителният директор Джон Донахо да обяви в края на септември, че напуска, след като бордът на компанията взе решение за разделяне на Ebay на две части през 2015 г.

Новият шеф на Ebay ще бъде настоящият президент на EBay Marketplaces Девин Уениг, а Дан Шулман от American Express ще поеме Paypal. Това означава, че бъдещето на сегашните акционери в Ebay ще зависи от два нови мениджъра.

Не е трудно да се разбере, че “основателите” са по-недосегаеми от “професионалните мениджъри” и съответно имат доста по-различно поведение – те са се фокусирали изцяло върху това как да променят света, докато професионалните мениджъри коментират повече краткосрочните резултати.

Именно този фокус (дългосрочен или краткосрочен) ще определи съдбата на компаниите през 2024 г. Сигурен съм, че всички изпълнителни директори искат да се фокусират само върху дългосрочни цели, но не всички имат уменията да го направят.

Пример за това е неспособността на Дик Костоло да дефинира визията си за Twitter. През последните две години, покрай подготовката на листването на компанията на борсата, станаха факт много случаи, в които той променя основни цели. Това доведе до недоверие към него от страна на служителите и акционерите. В резултат през последната година Костоло загуби петима ключови мениджъри, които бяха подчинени директно на него, а няколко от най-големите акционери редуцираха позициите си в компанията. Това започна да създава впечатление, че нещо не е наред вътре в организацията в момент, когато приходите нарастват с над 100% на годишна база.

На другия полюс е визията на Google за промяна на света и думите на Лари Пейдж от май 2013 г., че до момента те са постигнали едва 1% от това, което е възможно да се направи с информационните технологии! Другият човек, който променя света, безспорно е Безос. Неслучайно един от първите инвеститори в Google e… Безос.

Определящо за бъдещето на компанията е как самите служители оценяват своите изпълнителни директори. Много интересни резултати може да се намерят в последното изследване за 50-те най-добри шефове за 2014 на Glassdoor, което включва дори непублични компании. Според него най-одобряваният изпълнителен директор е Джеф Уейнър (LinkedIn) с максимален рейтинг от 100%, на 10 място с 93% одобрение са Пейдж и Зукърбърг, на 18 място е Тим Кук с 92%, на номер 20 е Джон Донахо с 91%, на 33-то е Безос с 86%

В класацията не попада Хейстингс и очаквано – Дик Костоло. Неприсъствието на Дарън Хюстън и Сатя Надела е оправдано, защото те поемат компаниите си през 2014 г.

В друго изследване от 2014 г. на най-реномираното в света списание за топ мениджмънт HBR показва, че на 1-во място е Безос, а на 23 място е Хейстингс – този, който осъществява революция с автоматизираното изпращане на DVD по пощата към милиони потребители, а след това прави също революция със стрийминг бизнеса. Основният показател, по който се провежда проучването, е възвращаемост на инвестицията по време на управлението на изпълнителните директори. В класацията са включени компании от цял свят.

Друг полезен индикатор за атестиране на изпълнителните директори е причината, поради която продават акции от компанията, която управляват. По принцип продажбите могат да ни покажат до каква степен директорите вярват в бъдещето на компаниите си, но трябва внимателно да се анализират фактите.

Зукърбърг е емблема за изграждане на бизнес не заради парите и поради тази причина той не изпитва страх от загуба на спечеленото до момента. Малко хора на планетата могат да откажат без преговори, 1 млрд. долара. Офертата за Facebook идва две години след създаването на компанията (2006 г.), а по това време приходите са едва 30 млн. долара и се трупат загуби. Този различен поглед към парите има предистория – още като ученик Зукърбърг отказва 1 млн. долара, предложени му от Microsoft и AOL, за да доразвие създаден от него софтуер за музика. На фона на тези факти в края на 2013 г. той  продава акции за около 2,3млрд. долара от Facebook … поради данъчни причини.

По различен начин стоят нещата с Джеф Уейнър и неговите редовни продажби – само между 2 септември и 7 октомври (2014 г.) той е продал акции на стойност 19,2 млн. долара, което е значителна сума на фона на оставащите му акции от LinkedIn (на стойност 41,5 млн. долара). Тези цифри определено ни карат да си замислим – вярва ли Джеф Уейнър в бъдещето на бизнеса си?

В медиите не се шуми около Дарън Хюстън, обаче прави впечатление, че преди да поеме компанията, той ръководи Booking.com (основният източник на приходи на Priceline). Това показва, че той може да помогне много за развитието на организацията, защото има силна синергия между всички продуктите на Priceline. Не такава обаче е ситуацията при Сатя Надела. Преди назначаването му през февруари 2014 г. за главен изпълнителен директор на Microsoft, той е отговорен за бизнеса със сървъри, като това е само част от многото разнородни продукти на софтуерния гигант и пред него стои тежката задача да “реформира” повечето продукти, без да губи доходи.

И така, наличието на достатъчно ясна и амбициозна визия и способността на СЕО-тата да налагат нови технологии ще е определящо за това как ще се представят компаниите им през 2024 г. По тези критерии и използвайки всички факти, описани по-горе, може да разделим ръководителите на 3 групи.

В първата ще бъдат тези, които са в най-добри позиции сега да се превърнат в IT лидерите на 2024 г.. Това са Пейдж (Google ), Безос ( Amazon) и Зукърбърг (Facebook).

Във втората група са ръководители с добри шансове – Хейстингс (Netflix), Тим Кук (Applе), Джеф Уейнър (LinkedIn), Дарън Хюстън (Priceline).

В третата група са тези с по-малки шансове – Дик Костоло (Twitter), Сатя Надела (Microsoft). Логично е да сложим в тази група и бъдещите ръководители на Paypal и Ebay (поне засега).

В заключение може да твърдим, че компаниите на “основателите” имат по-големи шансове да бъдат сред водещите през 2024 г., при положение , че някой от тези визионери не подаде оставка.

Бъдещето на всяка една компания обаче в голяма степен зависи и от това дали продуктите ѝ са в сегменти, които са позиционирани правилно и лесно се адаптират към технологичните промени. Това със сигурност ще определи начина, по който ще се представят организациите от портфолиото през 2024 г.

(следва продължение)

*CEO – chief executive officer (главният изпълнителен директор)

––––––-

Още от поредицата “Как да инвестираме? Съветите към синовете ми!” от Любомир Леков

Защо е толкова трудно да бъдеш инвеститор като Бъфет?

Има ли изненадани от последната криза на световните пазари?

Един (малко вероятен) експеримент от миналото – 674% доходност за 10 години

Портфолио 2024 – как да инвестираме без стрес?