За поредна година Фондация Лекови отпусна стипендии за деца с цел участие в Space Camp Turkey. Две деца получиха финансова помощ за едноседмично обучение в учебно-тренировъчния лагер към NASA в град Измир, Турция.

Диан Братоев е от град Казанлък, а Ростислав Орешков от град Мъглиж. Двамата са на 15 години, което означава, че това беше последната им възможност да посетят Space Camp Turkey, тъй като възрастовият диапазон е от 9 до 15 години. Двамата кандидати бяха внимателно подбрани след участие в конкурс, организиран от Центъра за творческо обучение /ЦТО/ по-рано тази година. Центърът подкрепя и насърчава участието в Space Camp в Измир на над 100 български деца всяка година.

На 14 август се завърна последната за 2016-та година група български деца с участници от цяла България – Русе, Варна, София, Видин, Пловдив, Смолян, Гоце Делчев, Плевен, Бургас, Врани кон, Сливен и Казанлък. 13-те момчета, 11-те момичета и двамата ръководители са изключително доволни и сами разказват за своите преживявания и успехи:

Хюстън, тук е България!Снимка 1_CCT_SpaceCamp

Снимка: ЦТО

Завърнахме се „на земята“ с още един медал и признание за България по време на седмицата „Бъдещи изследователи“ в Space Camp Turkey – 7 – 13 август. Всички сме много развълнувани от ценните запознанства с приятели от целия свят, богатото знание във всички области на науката и най-вече благодарни за възможността да посетим това средище на космическите технологии. Заслужен медал получи Ясна Петрова от град Русе. Поздравяваме нея и медалиста от първа група Йосиф Маринов от гр. София за смелостта да изявят лидерските си умения и да се борят достойно и докрай.

 

Лесно ли се спи близо до мечтите?

Снимка 2_CCT_SpaceCampСовалката Saturn V, входът към Space Camp Turkey. Снимка: ЦТО 

По време на Барбекю вечерта купонът за миг затихна, за да покажат на всички ни, че точно над нас в този момент преминава Международната космическа станция!… Помахахме дружно на тази бързоходна звезда, защото на нея в момента се намира астронавт, който първо е преминал през програмата Space Camp, след което е последвал мечтата си. Питаме се, лесно ли се спи близо до мечтите?

 

На училище като на училище?…

Снимка 3_CCT_SpaceCampСнимка: ЦТО

Знаете ли, че ако сега сме на Марс и искаме да се обадим на Земята за едно „Здравей, мамо. Добре съм“ ще трябва да чакаме 7 мин в едната посока и 7 минути обратно за отговор.

В Магическата стая в учебно-тренировъчния лагер на NASA Space Camp Turkey децата искат да знаят: Можем ли да заселим Марс и как?

–––––––––––––––––––––––-

Space Camp Turkey

space camp generalСнимка: ЦТО

Превърналият се вече в традиционно място за среща на деца от 9 до 15-годишна възраст от цял свят, които имат интерес към астронавтиката и технологиите, Space Camp Turkey е един от трите подобни центъра в света и единствен в Европа (другите два са в Монреал, Канада, и Хънтсвил, Алабама).

Създаден е през 2000 година по модел на NASA от Кая Тунджар и съпругата му Мери Милс Тунджар.

През първите десет години след създаването му през учебно-тренировъчния лагер в Измир са преминали над 150 000 участници, от повече от 55 страни!

Всеки екип в тренировъчния лагер се състои от деца от минимум 4 различни националности, а езикът, на който те общуват, е английски. От децата се очаква да имат поне минимални компетенции по математика, наука и технологии.

В екипа си те практикуват комуникация в екип, развиват дигиталните си умения и предприемаческите си инстинкти, учат се как да усвояват нови знания и как да се справят със срокове.

По данни на самия Space Camp Turkey 93% от всички участници след посещението си там, записват по свое желание допълнителни часове по различни видове наука; 91% от завършилите програмите развиват повишен интерес към математиката и записват курсове по тази дисциплина; 74% от участниците проявяват интерес към бъдещи кариерни възможности в тази област.

Space Camp има за цел да култивира и повиши разбирането за космическите технологии, както и да промотира работата в екип чрез осъществяване на космически мисии със симулатори.

Очаквайте конкурса за Space Camp Turkey 2017 г. на фейсбук страницата и на сайта на Център за творческо обучение през месец ноември 2016 г.