Думите в началото на всяка нова година са по-вълшебни и специални. С тях отправяме пожелания към близки и познати, с тях рисуваме мечтите си и им придаваме форма във физическия свят. Фондация Лекови силно вярва в силата на думите, защото това което изричаме е проекция на това, което мислим и това което сме.

12576376_1252612314765696_147409870_n

Уверени в силата на думите и успехите, които можем да градим с  правилната им употреба, ние застанахме зад проекта на младата авторка Яница Маринова ,,Температура на думите”, който стартира в началото на миналата година.

Проектът ,,Температура на думите или как порасна косата на Чичко Тревичко” е книжка с приложени букви за игра, въвеждаща деца, ученици и учители в света на буквите и познания за частите на речта. Книжката е разработена в стихотворна форма, дава се възможност за избор на роля на учащия. Така пътешествието по страниците преминава през усещането за друг образ, за героя в детето.

Приложените знания се тренират в играта.

Играта е подходяща за най- малките при първа среща с буквите и образуване на думи.

Подходяща е за ученици в началното образование с цел осмисляне частите на речта.

Целта на проектът е да улесни преподавателите от една страна, да направи учебния процес по-интересен и да предизвика желание за учене в децата.

12570858_1252612318099029_595580209_n

Ето какво се случи с пътешествието на думите през изтеклата 2015 г.:

Пътешествието на думите

•Книгата –игра се ползва от учениците в начален курс на 42 ОУ ,,Хаджи Димитър”, кв. Хаджи Димитър, София. Там бяха проведени открити срещи с децата и приложени различни варианти на играта. По инициатива на възпитателя Даниела Миланова беше организирана допълнителна среща с още игри, където бяха събрани няколко класа. Играта се радва на усмивки и топли емоции.

•Температура на думите достигна до 104 ОУ ,,Захари Стоянов”- София. Благодарение на фондация Лекови се организира обучение с началните учители за прилагане на методологията и бяха подарени книжки за библиотеката и учителите.

•,,Температура на думите” гостува и на 122 0У ,,Николай Лилиев”- София. Там бе изнесен открит урок, а книжката вече се ползва от класа на г-жа Ирина Давидова. Няколко книжки се пазят в библиотеката и се ползват от другите учители.

•7 СОУ ,,Свети Седмочисленици”, гр. София- по предложение на родител бе организирана среща игра с учениците.

•50 ОУ ,,Васил Левски”, кв. Драгалевци- в класа на г-жа Даниела Тодорова модела се вписва безупречно и се радва на нови вариации.

•Частно училище ,,Рьорих”, кв. Драгалевци- благодарение на директорката г-жа Карагьозова всички първи класове в началото на новата учебна година получиха своя подарък- книга- игра.

•ОУ ,,Иван Вазов”, гр. Кюстендил- там бяха подарени книжки а цялото училище.Специални благодарности на г-жа Ели Йорданова, която прие присърце идеята. По време на гостуването бе показано на децата как могат да строят думи и учат частите на речта.

•XI ОУ ,,Николай Лилиев”, гр. Стара Загора – при проявен интерес от г-жа Димитринка Костова, книжката достигна и там.

•гр. Пловдив- малката Дени, а скоро и децата от детски терапевтичен център ,, Слънчице” ще се радват на картите и книжката.

•Всички начални училища и детски градини в община Нова Загора получиха като подарък комплектът като лично кмета на общината направи този подарък за децата.

12540292_1252612311432363_2145946370_n

Чужбина 

Проявен бе интерес от родител, живеещ във Виена, Австрия. Книжката пропътува разстоянието и вече е при малката Вики, а съвсем скоро и в българското училище там.

,,Температура на думите” зарадва българското училище ,,Родна реч” в Лондон, а самата директорка прие комплекта с любопитство. Имаме покана да гостуваме на учениците.

Интерес е проявен и от Глазгоу и скоро българското училище там ще може да работи с книгата.

Китайски студенти, които учат български език също ползват с успех модела.

Още през годината: Една бройка е достигнала до гр. Раднево.

Една бройка е дарена за библиотеката в гр. Нова Загора.

При проявен интерес от родителите са направени индивидуални поръчки.

,,Температура на думите” участва във форума: Inovation talks: ребусът на социалното предприемачество.

Медиите също проявиха интерес: участваме в предаване на Българската национална телевизия за новите закони в образованието и гостувахме в Българско национално радио

Сайтове, в които има публикации за нас: novini.bg, Zadecata.com, Edna.bg и др.

Обратната връзка

Деца и учители случват сетивни преживявания с картоните. Преподавателите споделят, че комплектът им помага в работата – децата учат по-лесно и е много забавно за тях. В доста класни стаи комплектът е станал част от ежедневието на децата и те играят всеки ден в часовете по занималня.

Учениците от 50 ОУ ,,Васил Левски”, гр. София дори са измислили нови варианти на играта и ги прилагат с усмивка. Преподавателят споделя, че картите са техен верен другар по пътя на понанието и неусетно тя забелязва как децата през играта трупат знания.

“Много е полезен модела. Използваме го постоянно. Децата все питат- къде са картите. В хода на играта решихме да направим и добавки – след като построим дума с последната буква на построената дума да измисляме нова. Децата са щастливи в играта.” посделя Даниела Тодорова –учител

“Книжката внесе много радост у дома, строим думи неуморно. Вниманието на моето дете трудно се фокусира, но откакто играем имаме страхотен напредък. Моделът помага на много нива.” разказва Мария Стоянова – родител.

12570985_1252612308099030_1085829332_n

Бъдещето

 В процеса на взаимно учене се роди и новият проект ,,Синьо – жълто – лилаво”, игра по Монтесори метода, която тепърва ще търси грейналите очи на децата. Ще продължаваме да образуваме нови думи и да внасяме щастие за учениците.

Фондация Лекови желае красива, здрава и благодатна нова година.

Нека красивите думи бъдат ваш верен спътник.

С искрени благодарности и пожелания за неотменни успехи от Фондация Лекови към Яница Маринова