Диан Братоев от Казанлък и Ростислав Орешков от Мъглиж, които като стипендианти на Фондация „Лекови” през август тази година посетиха „Space Camp Turkey” към НАСА в Измир /Турция/ споделиха впечатления и разказаха интересни подробности за своето пребиваване в Космическият лагер пред някои медии.

Интерес към участието на български деца в този международен проект прояви дори Националната телевизия /БНТ/ и излъчи доста подробен репортаж. Заслужено внимание като се има предвид, че България е една от 55-те страни, чиито млади представители са били на обучение в „Space Camp Turkey” а и нашите момчета и момичета винаги са се представяли на много високо ниво – идват си с медали и различни отличия.

Тази година медал е спечелила Ясна Петрова от Русе – това съобщава Българското национално радио, което е отделило двойно повече време от  БНТ в свой аудио разказ за участието на три групи българчета в международния учебно-тренировъчен лагер на НАСА.

1

В студиото на Bloomberg TV Bulgaria

„Space Camp” предоставя възможност за контролирано порастване на децата. По време на този 6-дневен тренировъчен лагер имаме едновременно наука, работа в екип, технология и обучение. Лагерът преминава под формата на игра и едно въвличащо обучение” – това казва Гергана Райжекова от Центъра за творческо обучение в студиото на Bloomberg TV Bulgaria. Заедно с нея като основен организатор на българските участия в международния проект участие в предаването вземат и двамата тазгодишни медалисти Ясна Петрова и Йосиф Маринов.

„Казанлъшкият младеж Диан сред умовете на НАСА”

2

 

С това „гръмко” заглавие Press TV – Казанлък представя участието на възпитаника на казанлъшката Професионална Гимназия „Иван Хаджиенов“ Диан Братоев, който посети „Space Camp Turkey” с финансовата помощ на Община Казанлък и Фондация „Лекови”.

„Диан Братоев – момчето, което посети център на НАСА”

Друга местна медия „kazanlak.live” описва още по-подробно впечатленията на Диан от едноседмичното му пребиваване в базата на НАСА. „Една седмица, която се равнява на няколко години“, резюмира въодушевено деветокласникът в тази публикация.

3

 

„Ученик от Мъглиж впечатли НАСА”

С това заглавие друга онлайн медия „Панорама Казанлък 7” KZ.bg отразява включването в космическия лагер „Space Camp Turkey” на другият наш стипендиант Ростислав Орешков от Мъглиж, ученик в местната Професионална гимназия „Иван Хаджиенов“ /вляво на снимката/.
4