Фондация „Лекови“ се включи миналата седмица в Световната седмица на предприемачеството, отбелязвана от Джуниър Ачийвмънт България за шеста поредна година у нас.

Над 150 инициативи бяха проведени из цялата страна, а нашият екип се включи в две от тях – открит урок по предприемачество пред ученици от столичното 23 СОУ „Фредерик Жолио-Кюри“ и иновационен лагер в СОУ Васил Кънчов – Враца.

Ученици от 11 клас бяха главните герои в открития урок в часа по „Предприемачество“, който се провежда в чисто новата смарт класна стая в 23 СОУ. Темата, която те обсъждаха с участието на съоснователя на фондацията ни – Любомир Леков, беше посветена на лидерството и стиловете на управление, какви са задълженията на мениджъра в компанията и как се делегират отговорности на служителите.

Разбира се, разказът му за това как е започнал собствен бизнес, защо е толкова важно да следваш мечтите си и да не се отказваш въпреки критиката на околните, беше най-интересната за учениците част от разговора и провокира доста въпроси и мечти за бъдещето им.

Тъй като идеята за преплитането на практическото обучение с теоретичното е основна цел и стратегия на фондация „Лекови“, екипът ни прегърна идеята и поканата на учителите за наше участие и в по-нататъшни открити уроци в часа по Предприемачество.

Откритият урок в 23 СОУ. Снимка: Личен архив
Откритият урок в 23 СОУ. Снимка: Личен архив

До този момент сме участвали в три такива урока, като досега успяхме да дадем опит и практически съвети на учениците не само по темата за лидерството, за това как се пише успешно CV, каква информация трябва да присъства в него и каква – не и какво трябва да е поведението на кандидат за работа по време на интервю.

Участието ни в Седмицата по предприемачество не се изчерпа с това. Един от нашите учредители – Гергана Златанова-Лекова, взе участие в иновационния лагер в СОУ Васил Кънчов – Враца. Лагерът е организиран от Junior Achievement, като част от обучителната програма за деца от гимназиите. Денят премина изключително вълнуващо както за учениците, така и за преподавателите, особено за г-жа Валя Кунева, отговорна за провеждането на деня в училището. Всички въвлечени в инициативата преподаватели с готовност консултираха учениците при оформянето на бизнес идеята и изготвянето на презентацията.

Г-жа Кунева разказа подробно за учебните и извънучебните постижения на децата от училището и изрази заслужената си гордост от постиженията им. Към нея с присъедини и директорът г-н Марков, който подчерта, че приветства широко всякаква подкрепа в обучението на децата и предаване на практически опит в часовете им, което може да допринесе за изграждането на самочувствие у тях и да ги възпита в смелост и находчивост.

В рамките на иновационния лагер децата бяха разделени на 5 групи – 2 от 10 клас и 3 от 11 клас. Последните бяха по-уверени, защото за тях това беше второ такова участие, но всички работиха много усърдно в доказване на иновативността и уникалността на своята бизнес идея, без да забравят, че една такава идея трябва да може да бе реализирана и практически.

Учениците дадоха много практични и амбициозни идеи, придружени от презентации, направени с голямо въображение, а нашият екип се убеди лично, че в страната ни има млади, умни и нахочиви деца, които ще излязат от училище с много добра основа за по-нататъшното им обучение и професионална реализация, и с увереност, достатъчна за реализиране на собствена бизнес идея.

Смятаме, че такива ученици, преподаватели и училища трябва да бъдат подкрепяни в идеите им за въвеждане на практически обучения в рамките на учебния материал и екипът ни смята да участва активно в подобни инициативи.