Защо да остана в България и как се успява, когато си предприемач?

Това бяха само част от въпросите, които ученици от 9 до 12 клас от врачанското СОУ „Васил Кънчов“ зададоха на част от екипа на Фондация „Лекови“ в отворения час по бизнес и предприемачество тази седмица.

IMG_0057
Снимка: СОУ „Васил Кънчов“

Гимназията редовно осъществява срещи между учениците и действащи български предприемачи, за да осигури на възпитаниците си възможност да придобият реална представа за бизнес обстановката в България.

Нашият екип пък се постара да им вдъхне увереност, че именно България е страната, в която трябва да се развиват и да търсят реализация на идеите си.

Въпросът „Защо трябва да остана в България?“ бе един от първите, които възникна в разговора с учениците и съветът на Любомир Леков към всички, които си го задават, е – „Защото в България има страшно много възможности за развитие и реализация особено с помощта на интернет технологиите“.

Неговата препоръка е да винаги да се търси и използва достъпът до информация в интернет, и това да се случва именно в България.

„Тук можеш да се реализираш дори дигитално, можеш да натрупаш опит и знания, които са ти нужни, за да направиш от мечтата си работещ бизнес“, сподели той пред учениците и ги посъветва да не търсят на всяка цена пътя към чуждите страни.

В дискусията доста пъти стана въпрос за бъдещето, като учениците търсеха съвет къде и какво да учат, за да се реализират успешно. Отговорът и съветът от страна на нашия екип бе – „Останете в България!“ – при приятели и близки, защото глобализацията дава достъп до света и от родния дом.

IMG_0065
Снимка: СОУ „Васил Кънчов“

Темата за „мръсните номера“ в бизнеса и лошата конкуренция също възникна в хода на дискусията.

„Имало е такива опити, да, но те само работеха за нас“, призна Любомир Леков и обясни, че подобни случаи могат единствено да сплотят екипа, които осъществява бизнеса и да го стимулира да удържи на принципите си. „Такива случаи само допринесоха за това компанията да стане по-силна“, обясни той.

 Екипът ни отново заяви готовността си да застане до всеки един проект, стига да открие в него новаторство, и прикани учениците да не спират да търсят успеха и да работят безотказно за постигане на целите си.

 „Животът в чужбина не е лек и не гарантира успех. Който е амбициозен, ще успее навсякъде“, бе съветът, който чуха в края на лекцията от г-н Леков. Той пожела на учениците да не спират да мечтаят, да бъдат находчиви, да търсят нестандартни идеи и да не се отказват от мечтите си.

Благодарим за поканата на директора на училището Димитър Марков и преподавателя Валя Кунева, които направиха тази среща възможна. Вярваме, че в България има много млади бъдещи онлайн предприемачи, които имат нужда от малка помощ, за да направят мечтата си работеща и това трябва да се заявява безапелационно на колкото се може ученици в страната ни.

Благодарности и на екипа на телевизия „Враца“ за интереса към дискусията и репортажа, който осъществиха по този повод и който може да видите във видеото.

Дискусия на тема предприемачество с ученици от СОУ „Васил Кунчов“