Над три часа продължи първата среща-дискусия със студенти, организирана от Фондация „Лекови“ съвместно с ФЖМК днес, провела се под надслов „Практиката влиза в университета“.

Как се създава онлайн медийна група, какви усилия са необходими, за да бъде развита тя и как се създават успешни уеб проекти бяха част от въпросите, по които изпълнителният директор на фондацията и създател на една от най-големите медийни групи в интернет (Инвестор.БГ) Любомир Леков сподели своя опит пред студентите.

Представянето на практически съвети при създаването и управлението на онлайн съдържание оставихме във вещите ръце на дългогодишния редактор в Dnes.bg Златко Желев, който нагледно обясни и показа какво е да си в кухнята на един новинарски сайт, как се „сготвят“ новините и кога и по какъв начин е най-добре да бъдат поднесени те.

Снимка: Фондация "Лекови"
Снимка: Фондация „Лекови“

Въпросите за това как да бъдем етични журналисти и блогъри, какъв език да използваме при писането на текстове за уеб и дали онлайн-медиите имат бъдеще в настоящия си вид или ще претърпят съществени промени също се радваха на голям интерес.

Гост-лекторите по трите теми – Костадин Леков, Красимира Хаджииванова и Георги Савчев, единодушно се обединиха около идеята, че журналистиката трябва да залага на морални и обективни похвати при представянето на информацията, тъй като обратното обрича медиите и журналистите на недоверие от страна на аудиторията и невъзможност за изграждане на връзка между читател и медиа.

Как се финансират интернет-медии и какъв е техният бизнес-модел пък разисквахме с Алекси Андонов, който увлекателно сподели и собствените си виждания за развитието на уеб медиите в недалечното бъдеще, когато социалните мрежи ще завземат още по-голям дял от медийното пространство.

Снимка: Фондация "Лекови"
Снимка: Фондация „Лекови“

Благодарим на всички студенти за искрения интерес, въпросите и силното присъствие, макар и да бяхме в компактен състав!

Отсега ще споделим, че имаме покана от ФЖМК да бъдем гост-лектори в поредица от лекции следващия семестър, а дотогава ще обявим и дата за втората среща-дискусия, в която ще засегнем други въпроси, свързани с уеб медиите, писането за шоубизнес онлайн, социалните мрежи и взаимодействието между телевизия и уеб.