_DSC6288 Преди броени дни се състоя  открита среща-дискусия между студенти от магистратурата ,,Иновации, предприемачество и финанси”, провеждана съвместно от ВУЗФ и Бизнес институт и Любомир Леков – основател на една от най- успешните медийни групи в България по проекта на фондация Лекови S.K.I.L.L.S. Срещата е последващата стъпка след Стипендиантската програма на Леков, в която петтима студенти получиха стипендия за обучението си в магистърската програма и личен ангажимент от страна на  Любомир Леков за менторски срещи през периода на обучението. Мисията нa проекта S.K.I.L.L.S  е да насърчава млади предприемачи чрез  споделяне на опит и знание. Ключовата дума залегнала в програмата е споделяне.

Първата тема по проекта S.K.I.L.L.S. – която беше тема и на мартенската менорска среща в Магистърската програма по иновации, предприемачество и финанси –е “Защо искам да основа собствена компания или да имам собствен продукт?”

По пътя към създаването на собствен бизнес има редица обстоятелства, които следва да бъдат осъзнати. Извървели по собствения път към успешно предприемачество, фондация Лекови иска да сподели всички важни детайли, които са от съществено значение за успеха. ,,Не е достатъчна само добра идея”- въвлече аудиторията Любомир Леков. “Предприемачът трябва да бъде както добър търговец, така и да умее да ръководи хора.” – допълни още той.

За пътя от това да намериш какво най-много обичаш да правиш, да превърнеш хобито си в бизнес и да визуализираш идеята си на всяка стъпка дискутираха студентите. Гост-лекторът сподели пред младите предприемачи, че е важно да имаш фокус върху идеята си. Да си представяш нейното развитие. Самият той разказа колко му е помогнала книгата на Наполеон Хил ,,Мисли и забогатявай” и препоръча както нея, така и възприятията на Кови за успех пред студентите.

За самия лектор е особенно ценно да споделя знанието, защото по думите му: ,,Най- добре се учите, когато учите другите”. Изключително важно е да се споделя етичното предприемачество, което се определя от степента на доверие. Повишаването на доверието увеличава скоростта на бизнеса и намалява разходите. А най-добрият начин да изразиш гласа си е като помогнеш на другите да изразят собствения си. Ето защо особенно практични и ценни бяха препоръките на Леков как да се избират верните хора при правенето на бизнес. ,,Средата е особенно важна, щом става дума за предприемачество”- сподели Леков. Всеки предприемач има нужда от подходяща среда – толерантна и благосклонна към идеите и мечтите му. За да мислим дългосрочно следва да си представяме на всяко едно ниво, че продуктът ни е успешен и да имаме ясна визия каква е посоката, в която се движим.

,,Да продаваш означава да убеждаваш хората”- обобщи гост-говорителят.

Мисията на фондация Лекови е да вдъхновява млади предприемачи по пътя им към успеха и срещите по програма S.K.I.L.L.S. доказват това. За студентите обмяната на опит и личния контакт са особенно ценни.ecosystem-for-entrepreneurs

Автор: Яница Маринова, студент в Магистърската програма и “стипендиант на Леков”

Още за Яница Маринова