Падали ли сте зад борд на яхта … буквално? На мен това ми се случи на 8 септеври 2008 на яз. Искър. Помня този ден, заради бушуващия пожар в Рила планина и френски самолети, които бяха дошли да помагат при гасенето.

Бях се измъкнал от София с идеята да се разходя с моята 5-метровата яхта, която държах на ветроходната база на язовира. Имах нужда да вeнтилирам от работните проблеми, но за мое разочарование, хората от базата ме посрещнаха с предупреждение, че не може да се влиза, тъй като самолетите, пикираха точно в зоната, в която ние плаваме, за да заредят с вода.

yaht 1

Седях  с часове изнервено и чаках с надеждата, че французите ще се приберат към края на деня. Към 16ч започанах да подготвям яхтичката за влизане, въпреки забраната.

От доста време не бе преминавал самолет и аз реших, че са се прибрали. Избутах във водата моя Иксилон (made in  ГДР). Вяртърът идваше от запад, т.е. странично и навлизах бързо навътре около 150-200 м . В този момент чух звука на самолет и се панирах много, поради което направих прекалено рязък поворот, за да върна яхтата обратно към брега.

Това бе фатално, защото при тази маневра лодката силно се разклати и без да усетя се озовах зад борда. Опитах  веднага да се добера до лодката, но установих с ужас, че тя се отдалечава от мен. Причината бе, че при завъртането, вятърът бе надул главното платно и яхтата плаваше сама към брега. Слава богу, брегът бе близо и започнах да плувам с всичка сила. Плувах със свито сърце , защото не знаех къде ще акустира Иксилона и дали няма да се блъсне в друга лодка.

За мой късмет яхтата се “паркира” на безопасно място. Този клас яхти са без кил и това позволява, когато брегът е плажна ивица, при акустиране да се избута на брега, но задължително със свалени платна. В случая рискът бе, че лодката стигайки сушата с вдигнати платна, можеше да се преобърне и да се счупи мачтата.

Докато плувах следях с поглед как силно се клати на брега и заплувах още по-бързо, за да мога да сваля платното, преди да стане инцидент. Историята приключи с хепи енд и за радост без поражения. Аз бях мокър до кости, но благодарение на адреналина от гонитбата на лодката, не усещах никакъв студ.

Тази комична история напомня на преживяванията на неопитния инвеститор, при идването на голям спад на пазара. Начинът, по който се чустваме, много напомня на усещането, че сме паднали зад борда.

Все пак инцидентите с яхта най-често стават заради връхлетяла ни буря.

С времето обаче натрупваме много опит и инцидентите значително намаляват … и още нещо, колкото и да е силна и продължителна една буря, един ден тя ще отшуми.

Същото и е с големите сривове на пазара, колкото и дълъг и продължителен да е периодът на спад на индексите, идва ден, в който индексите обръщат посоката.

Опитният ветроходец разбира колко критично е да познава особеностите на една буря. За инвеститора аналог на бурята е голям спад на индекса. Известно още като корекция и мечи пазар. За корекция е прието да се нарича когато пазарът падне повече от 10%, а мечи пазар – над 20%

Най-добрият начин да разберем повече за корекциите и мечия пазар е като разгледаме графиката на SP500 за последните 50 години.

40yearsp

Графика: движение на S&P 500 от 2.04.1976 г. до 18.03.2016 г.

Графиката показва, че между 1965 и 2015 г има 14 корекции и 11 мечи пазара.

Средната продължителност на 14-те корекции е 85 дена до достигане на дъното и още 107 дена за да се върне на нивото, от където е започнала корекцията.

Средната продължителност на мечите пазари е 424 (до най-ниската точка) и още 738 дена, за да се въстанови до мястото, от което е започнал спадът. Или 6 пъти по-дълъг период спрямо една корекция.

Т.е когато S&P 500 падне повече от 20% трябва да се подготвим за 6 пъти по-дълг период от време необходимо на пазара да се възстанови.

Разбира се, това са средни стойностти и ако попаднем в корекция или мечи пазар – периодът може да е значително по-кратък или по-дълъг от средните стойности. Но статистиката ни дава ориентир.

Бурята е голямо предизвикателство за един капитан. Той трябва да вземе важни решения как да действа.  Първо смъква платната и продължава на двигател между вълните. След като прецени обстановка и спрямо своя натрупан опит, в подобни ситуации, може да вдигне малко платната, така че хем лодката да е стабилна, хем да използва силния вятър, за да се предвижи по-бързо към целта.

Подобно на капитан на яхта, и инвеститорите имат различни варианти за действие при спад на пазара. Най-лошото е панически да започнем да разпродаваме портфолиото ни от акции. Когато не сме достатъчно опитни, най-добре е просто да изчакаме и нищо да не правим (т.е. смъквате платната).

Когато имаме вече натрупан опит, може да започнем да купуваме акции след като пазарът е паднал достатъчно (т.е. да вдигнем малко платната). Това може да правим, само ако сме напълно наясно с ресурсите, с които разполагаме, т.е. така да вдигнем платната, че да не обърнем лодката.

Като знак от съдбата мога да приема, че падах зад борда на 8 септемри 2008 г. – седмица по-късно Лиман Брадърс фалира, а SP500 спада в следващите 6 месеца с 50%.

5sept_6mar

Графика: спад на S&P 500 от 5.09.2008 г. до 6.03.2009 г.

Но както знаем, всяка буря си има и край. От 9 март 2009 насам индексът върви на север и към днешна дата е с 180% ръст.  Въпреки, че през тези 7 години няма ден, в който медиите да не говорят за това, светвната икономика показва влошаване.

6mart09_17mart16

Графика: покачване на S&P 500 от 6.03.2009 г. до 17.03.2016 г.