Както винаги досега от 2013 г. насам, и тази година Фондация Лекови отпуска стипендии, за да подпомогне деца да посетят едноседмичния лагер на НАСА в гр. Измир, Турция – Space Camp Turkey. Досега сме писали много за базата на НАСА в Турция и знаем какво чудесно преживяване за децата е това. Заниманията, срещите с астронавти и други деца като тях от цял свят разширява мирогледа им, отварят нови хоризонти за преследване на мечти, нови цели за постигане и най-вече, смелост и увереност! А ние точно това търсим в изграждане на новото поколение на България.

Първите стипендианти на Фондацията тази година са три двойки братя/сестри, които кандидатстват заедно. Това са:

Елица и Боян Ганеви от София: Елица е на 14, а Боян е на 10 години.

Близначките Александра и Теодора Даскалови от Велико Търново. Те са само на 12 години, но показаха разностранни таланти, любов към ученето и много инициативност.

Атанас и Жени Шишкови на 12 и 11 години от Свиленград. Интересна е динамиката в есетата и интересите на деца, които растат заедно, по един и същи начин са обгрижени, а дават гледни точки и имат разностранни интереси.  Атанас и Жени хем са писали на една и съща тема „Космически пионери“, хем есетата са различни, най-вероятно, колкото мечтите и мислите им.

Всеки от стипендиантите получи финансиране не само от нас, но и от Център за творческо обучение или други организации, които ги подкрепиха. Радваме се, че станахме част от хората, които ще им помогнат да отворят още една врата по пътя си.

Близначките Даскалови изпратиха кратко благодарствено видео и друго, в което покзават свое изпълнение на пиано на 4 ръце. Благодарим! Видео материалът можете да видите в линка по-горе.

 

Поради интересните есета и трудния процес по вземане на решение как да отсеем кандидатите, тази година за първи път екипът ни реши да направи един последващ мини конкурс. Помолихме децата да ни изпратят кратко мотивационно писмо или видео, в което да отговорят без помощта на мама и тати и без да се притесняват от правописни и пунктуационни грешки на тези въпроси:

  1. Защо искаш да отидеш в Space Camp Turkey?
  2. Какъв мечтаеш да станеш като пораснеш?
  3. Защо да дадем стипендията точно на теб?

В комисията по оценка участвахме Гергана Лекова, Любомир Леков и Гергана Райжекова от Център за творческо обучение.

Да чета тези мотивационни писма определено ме зареди с много енергия. Децата, които ни писаха са много амбициозни – бъдещи лекари, архитекти, артисти, музиканти, учени, изследователи, предприемачи и най вече – любопитни и ученолюбиви.

Радвам се, че направихме този мини конкурс и обмисляме това да стане наша редовна практика.

Няма слаба оценка тук, даже повечето са отличници. Гледахме есета или видеата от самия конкурс успоредно с мотивационните писма и забелязваме консистентност и последователност, което означава, че това са техни идеи и желания (дори и да им помощ от някъде, посоката е личен избор!)

Ето кои деца определно се открояват:

Волен Терзиев – изпратил е видео, той е математик с доказани резултати. Много впечатляваща презентация и впечатляващи отличия в математически конкурси! Волен, пожелаваме ти да не спираш да вървиш в същата посока и с лекота да постигаш тези резултати!

Татяна Иванова от Добрич – изпратила ни е видео, музикален талант – свири на барабани, обаче когато говори за космоса и звездите, “гори” цялата!

Диляна Георгиева от Пловдив. Впечатли ме, че е на 10 години, а знае и се представя много добре, доста по-добре от повечето си връстници!

Александра Цанова от Гоце Делчев. Има страхотна искра в нея и не се съмнявам от ползите, които би имала от Space Camp точно в тази възраст!

Трудният избор на журито се спря на всестранно развита личност – с различни хобита, интереси, „горяща“ в живота. Татяна Иванова от Добрич.

Снимка: Татяна, личен архив

Децата обещаха да разкажат за преживяването си, да ни изпратят снимки или видео от лагера, така че очаквайте любопитни истории от тях.

 

Един международен лагер включва и отборно представяне по държави, и работа в международен екип, което е много трудно. Не се съмняваме, че ще представите България по подобаващ начин.

 

На добър час и успехи!  

 

автор: Гергана Лекова