Снимка: spacecampturkey.com
Снимка: spacecampturkey.com

Три пълни стипендии за участие в Space Camp Turkey 2014 бяха раздадени от Фондация „Лекови“ в тазгодишната надпревара между десетки български ученици.

В конкурса, който се проведе съвместно с Център за творческо обучение, всяко от децата трябваше да напише есе или да изпрати видео обръщение по една от следните теми: 

„Ако имах криле …. какво е за теб личния полет?“ 

„Ако може да инвестирате в разработки, подобряващи живота на Земята, какви биха били те? Кои от тях бихте използвали като решения и в Космоса?“

„Тази година се празнуват 55 годишнината на НАСА. Кои са, според вас, най-големите постижения на агенцията и защо?“

След като получихме и изчетохме десетки есета, искаме да благодарим на децата, че имахме шанса да надникнем в неописуемо цветните им мечти, да видим света, в който живеем, по начин, който отдавна сме забравили и да разберем как те си представят бъдещето на планетата (че дори и бъдещето на други планети!).

След няколкодневно оценяване, екипът на Фондация „Лекови“ реши да разпредели 3 пълни стипендии към отборите от три училища – 2 СОУ – София, СОУЕЕ – Русе и НФСГ – София. 

Въпреки че всички есета и клипове, които изчетохме и изгледахме, бяха посвоему изключителни, се спряхме на отборите от тези три училища, тъй като те успяха да покрият абсолютно всички критерии и тезите им бяха изложени и защитени безапелационно.

Снимка: Space Camp Turkey
Снимка: Space Camp Turkey

Щастливи сме, че имахме възможността да участваме в оценката и подбора на учениците, които ще заминат за Space Camp Turkey 2014 това лято и сме сигурни, че времето ще докаже, че изборът ни е бил правилен.

След завръщането им от лагера всеки отбор ще представи пред нас и съучениците си опита и знанията, които са придобили, а ние обещаваме да ги покажем и на вас!

Space Camp Turkey е място, на което всяко дете мечтае да отиде. Космическият и научен обучителен център се намира във високотехнологичен парк в Измир и е третият по рода си Космически център в света. Центърът е предимно насочен към мотивирането на млади хора от целия свят да се запознаят и да развият интерес към професии, свързани с наука, математика и технологии.

Чрез интерактивни космически симулации, млади и възрастни хора в Космическия Център получават нови знания за това как се комуникира, как се работи в екип и какво е да си лидер  – и всичко това в динамична и забавна среда.

Програмите в Космическия Център са предимно симулационни и са направени с цел да накарат участниците да почувстват какво е да работиш и живееш в Космоса – уникално преживяване, което десетки български деца ще почувстват за поредна година.