Годишен отчет 2018

Фондация Лекови е сдружение с идеална цел за осъществяване на обществено полезна дейност, посветено на развитието на предприемачеството в България, както и в насока дигитални технологии и граждански отговорна журналистика.

Фондацията е учредена от семейство предприемачи с дългогодишен опит в създаването, развитието и управлението на бизнес в България. След успешно приключване на началната фаза на рзвитие на Компанията, продавайки основния пакет акции, основните акционери на Инестор.бг АД застават заедно зад идеята за подкрепа на предприемаческия дух в България, учредявайки и действайки като дарители на Фондацията.

Дружеството с нестопанска цел “Фондация Лекови” е регистрирано с решение 1/31.05.2013, ФД 387/2013 година на СГС и Учредителен Акт от 24.04.2013 г.

Седалище и адрес на управление: гр. София, 1616, ул Каменно Здание 1.

ЕИК: 176516369

Учредители: Любомир Костадинов Леков и Гергана Харалампиева Златанова – Лекова

Управителен Съвет:

Председател на УС: Гергана Харалампиева Златанова – Лекова

Заместник Председател: Любомир Костадинов Леков

Член: Катя Иванова Лекова

 Основни цели на фондацията

Дългосрочни цели

Какво правим?

Фондация „Лекови“ е създадена, за да сподели с активните хора в България опита, ентусиазма и начина на мислене на професионалисти, чийто живот е от години свързан с различни онлайн проекти.

Силно вярваме, че всеки има право да се изразява свободно, да отстоява собствените си идеи и да иска да живее добре, разчитайки на уменията и усилията си. Смятаме, че ако повече хора мислят като нас и знаят, че държат щастието и успеха си в собствените си ръце, това неминуемо ще доведе до напредък на цялата държава.

В тази връзка целта ни е да покажем на младите и активни хора в страната, че да бъдеш независим и предприемчив е позитив, към който могат и трябва да се стремят, а един от начините да го постигнат, е да се развиват паралелно с дигиталните технологии.

Дейността си организацията ще развива на базата на споделянето, тъй като вярваме, че това е единственият работещ подход при предаването на знания и умения. Желанието ни е да провеждаме обучения, семинари и по-дългосрочни курсове според необходимостта и нуждите на аудиторията – студенти, ученици и всички млади хора, които искат да се развиват в България, реално и виртуално.

На мнение сме, че страната ни изобилства от специалисти във всички технологични области и най вече – в сферата на дигиталните проекти. Желанието ни е да обединим всички тях – виртуално и реално, така че в дългосрочен план да създадем уникален за България инкубатор за генериране и споделяне на знания и умения.

Искаме фондацията да е мястото, където всеки, който има идея за онлайн бизнес или проект, но няма достатъчно увереност, опит или знания, може да намери липсващите парчета от пъзела и след това решително да натисне Enter на собствения си независим професионален живот, дигитално обезпечен.

За кого го правим?

За всички, които НЕ се отнасят скептично към Интернет и неговите възможности – без оглед на възраст, пол и местоживеене. Скептичните също са сред нашата целева група, но ще ни отнеме малко повече време да ги убедим, че бъдещето им в професионален аспект включва както реално, така и дигитално присъствие.

 Как се отличаваме от другите?

Отличаваме се по това, че вярваме в силата на споделянето и в това, че уменията и знанията са ценни само тогава, когато ги предадеш на други хора. Вярваме, че силните индивиди правят и силно гражданско общество и стремежът към него е нашата основна отличителна черта. Ние искаме всеки човек да има желанието, възможността, способността и умението да се саморазвива и самоактуализира.

 След 10 години се виждаме като организация, която:

Има дейности в няколко направления:

 • обучения на млади онлайн специалисти (в разнообразни области) и хора, които искат да се развиват сами;
 • организиране на специализирани обучения, водени от български и международни специалисти;
 • тренинги за обучители, тъй като основната стъпка към предаването на знанията и уменията на широк кръг хора е разширяването на мрежата от специалисти;
 • учи хората, че дали ще бъдеш богат зависи от собствените ти усилия и да си богат е нещо добро, стига да го постигнеш по честен и достоен начин
 • е институция по въпроси, свързани с дигитални медии и технологии, и е известна с това, че е направила тези дейности достъпни и разбираеми за максимален брой хора;
 • е изградена от екипи, които сами по себе си са доказателство, че човек е щастлив тогава, когато може да работи това, което харесва, по начин, който му харесва, и е оценяван достойно;
 • участва и подпомага инициативи за повишаване на онлайн достъпността до различни обществени и публични услуги
 • кандидатства и печели проекти, чрез които може да изрази основната си цел и вярване – споделянето на знания и умения
 • е учредила стипендия за оригинален, предприемчив и надежден онлайн проект, която ще се присъжда регулярно на човек или група от хора, оценени от жури на фондацията. Стипендията изрично ще трябва да се използва за развиване и пускане на проекта
 • е активен защитник на употребата на български език онлайн и отстоява принципа, че всеки човек, който иска да бъде уважаван професионалист в България, трябва да се изразява грамотно
 • е на мнение, че личният и професионалният живот са еднакво важни и всеки трябва да се отнася с уважение както към личните си въпроси, така и към професионалните си ангажименти
 • вярва в България и смята, че хората правят държавата, а не обратното.

А всичко това го правим, защото:

 • интелигентни сме и не сме егоисти – искаме да споделяме това, което сме знаем
 • искаме децата на България да се чувстват равнопоставени граждани от малки, да растат, да се образоват и развиват в интелигентна, напредничава, богата на възможности среда
 • не се отказваме от първата трудност
 • грижа ни е – за нас, за страната и за света
 • оптимисти сме
 • и не на последно място – защото вече имаме зад гърба си доказателството, че с вътрешна увереност, с подкрепа, в подходяща среда, оставени да развиваме идеите си на спокойствие, в бъдещето те са обект на огромен интерес, пример за подражание и олицетворение на успех.

 Организационна структура

Членството е отворено за всички, които имат опит и интереси в областта на предприемачeството, журналистиката и технологиите.

Имайки предвид широкия спектър от цели и дейности, които Фондацията развива, e обособенa долуописаната структура.

 Екип

Управителен съвет

Гергана Харалампиева Златанова – Лекова

Любомир Костадинов Леков

Катя Иванова Лекова

 Сътрудници:

Консултант Технологии: Даниел Стойнов

Консутант Управление на проекти: Владимир Йорданов

Съветник медии и проекти: Красимира Харджииванова

 Професионална етика

Членовете на Фондацията и нейните сътрудници застават твърдо зад принципите на етичното предприемачество, тъй като смятаме че то отразява най-пълно ценностите и мисията ни, както в проектите, по които работим, така и като послание към следващото поколение.

 Компетентност

Членовете на екипа на фондацията имат дългогодишен опит в управлението на малки и средни предприятия, Човешки ресурси, Финансово и социално управление, както и в развитие на интернет базирани проекти в различни пазарни сегменти, кариерно развитие на таланти и кадри и подпомагане в личностното им развитие.

Компетенциите на Фондацията нарастват постоянно, благодарение на непрекъснатите контакти и проекти, които предоставвят възможност за допълнителното им разгръщане.

 

ДЕЙНОСТИ И ИНИЦИАТИВИ

През 2018 година Фондация Лекови работи по няколко проекта в различни насоки, сългасно целите си.

Стимулиране на образованието в България

Стипендии

 Бяха отпуснати 3 индивидуални еднократни стипендии за обученителни курсове.

3 стипендии за Space Camp, гр. Измир, Турция

За поредна година Фондация Лекови отпусна стипендии за деца с цел участие в Space Camp Turkey. Децата получиха финансова помощ за едноседмично обучение в учебно-тренировъчния лагер към NASA в град Измир, Турция.

Кандидатите бяха внимателно подбрани след участие в конкурс, организиран от Центъра за творческо обучение /ЦТО/ по-рано тази година.

Член на управителния съвет на Фондация Лекови беше член на журито от оценители на конкурса през 2018 година, организиран от Центъра за Творческо обучение.

Превърналият се вече в традиционно място за среща на деца от 9 до 15 – годишна възраст от цял свят, които имат интерес към астронавтиката и технологиите, Space Camp Turkey е един от трите подобни центъра в света и единствен в Европа (другите два са в Монреал, Канада, и Хънтсвил, Алабама).

Създаден е през 2000 година по модел на NASA от Кая Тунджар и съпругата му Мери Милс Тунджар.

През първите десет години след създаването му през учебно-тренировъчния лагер в Измир са преминали над 150 000 участници, от повече от 55 страни!

Всеки екип в тренировъчния лагер се състои от деца от минимум 4 различни националности, а езикът, на който те общуват, е английски. От децата се очаква да имат поне минимални компетенции по математика, наука и технологии.

В екипа си те практикуват комуникация в екип, развиват дигиталните си умения и предприемаческите си инстинкти, учат се как да усвояват нови знания и как да се справят със срокове.

По данни на самия Space Camp Turkey 93% от всички участници след посещението си там, записват по свое желание допълнителни часове по различни видове наука; 91% от завършилите програмите развиват повишен интерес към математиката и записват курсове по тази дисциплина; 74% от участниците проявяват интерес към бъдещи кариерни възможности в тази област.

Space Camp има за цел да култивира и повиши разбирането за космическите технологии, както и да промотира работата в екип чрез осъществяване на космически мисии със симулатори.

Менторска програма към фондация Заедно в час

По инициатива на фондация Заедно в час, Гергана Лекова бе поканена за ментор на учители и бивши кадри от състава на фондацията – партньор през учебната 2018-2019 година. Бяха проведени редица срещи с учители, както и участвахме в срещи ментори-учители с цел подобряване на стратегията за работа.

Менторска програма към НБУ

Mенторска програма в курсове „Мениджърска инициатива, подплатена с доказателства“, НБУ. Менторски срещи и оказване на помощ при разработване и обратна връзка на изпълнението на проектите.

По покана на НБУ, Фондацията участва в обучителен семинар със студенти от Менторската програма през Декември 2018 година, както и продължи да дава подкрепа на студентите при изработка на тяхните проекти. През юни 2019 година е планирано участие в излушване и обратна връзка при представяне на дипломни работи.

Основни направления в дейността

Продължава дейността по всички гореописани дейности на Фондацията, a именно:

 • Развитие на предприемаческата среда;
  •  Обучение на най-младите.

 

ОПР 2018

Баланс 2018