Годишен отчет 2016

ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА ДЕЙНОСТТА

ФОНДАЦИЯ ЛЕКОВИ

сдружение с нестопанска цел в обществена полза

2016


ВЪВЕДЕНИЕ

Фондация Лекови е сдружение с идеална цел за осъществяване на обществено полезна дейност, посветено на развитието на предприемачеството в България, както и в насока дигитални технологии и граждански отговорна журналистика.

Фондацията е учредена от семейство предприемачи с дългогодишен опит в създаването, развитието и управлението на бизнес в България. След успешно приключване на началната фаза на рзвитие на Компанията, продавайки основния пакет акции, основните акционери на Инестор.бг АД застават заедно зад идеята за подкрепа на предприемаческия дух в България, учредявайки и действайки като дарители на Фондацията.

Дружеството с нестопанска цел “Фондация Лекови” е регистрирано с решение 1/31.05.2013, ФД 387/2013 година на СГС и Учредителен Акт от 24.04.2013 г.

Седалище и адрес на управление: гр. София, 1616, ул Каменно Здание 1.

ЕИК: 176516369

Учредители: Любомир Костадинов Леков и Гергана Харалампиева Златанова – Лекова

Управителен Съвет:

Председател на УС: Гергана Харалампиева Златанова – Лекова

Заместник Председател: Любомир Костадинов Леков

Член: Катя Иванова Лекова

 

Основни цели на фондацията

Дългосрочни цели

Какво правим?

Фондация „Лекови“ е създадена, за да сподели с активните хора в България опита, ентусиазма и начина на мислене на професионалисти, чийто живот е от години свързан с различни онлайн проекти.

Силно вярваме, че всеки има право да се изразява свободно, да отстоява собствените си идеи и да иска да живее добре, разчитайки на уменията и усилията си. Смятаме, че ако повече хора мислят като нас и знаят, че държат щастието и успеха си в собствените си ръце, това неминуемо ще доведе до напредък на цялата държава.

В тази връзка целта ни е да покажем на младите и активни хора в страната, че да бъдеш независим и предприемчив е позитив, към който могат и трябва да се стремят, а един от начините да го постигнат, е да се развиват паралелно с дигиталните технологии.

Дейността си организацията ще развива на базата на споделянето, тъй като вярваме, че това е единственият работещ подход при предаването на знания и умения. Желанието ни е да провеждаме обучения, семинари и по-дългосрочни курсове според необходимостта и нуждите на аудиторията – студенти, ученици и всички млади хора, които искат да се развиват в България, реално и виртуално.

На мнение сме, че страната ни изобилства от специалисти във всички технологични области и най вече – в сферата на дигиталните проекти. Желанието ни е да обединим всички тях – виртуално и реално, така че в дългосрочен план да създадем уникален за България инкубатор за генериране и споделяне на знания и умения.

Искаме фондацията да е мястото, където всеки, който има идея за онлайн бизнес или проект, но няма достатъчно увереност, опит или знания, може да намери липсващите парчета от пъзела и след това решително да натисне Enter на собствения си независим професионален живот, дигитално обезпечен.

За кого го правим?

За всички, които НЕ се отнасят скептично към Интернет и неговите възможности – без оглед на възраст, пол и местоживеене. Скептичните също са сред нашата целева група, но ще ни отнеме малко повече време да ги убедим, че бъдещето им в професионален аспект включва както реално, така и дигитално присъствие.

Как се отличаваме от другите?

Отличаваме се по това, че вярваме в силата на споделянето и в това, че уменията и знанията са ценни само тогава, когато ги предадеш на други хора. Вярваме, че силните индивиди правят и силно гражданско общество и стремежът към него е нашата основна отличителна черта. Ние искаме всеки човек да има желанието, възможността, способността и умението да се саморазвива и самоактуализира.

След 10 години се виждаме като организация, която:

Има дейности в няколко направления:

 • обучения на млади онлайн специалисти (в разнообразни области) и хора, които искат да се развиват сами;
 • организиране на специализирани обучения, водени от български и международни специалисти;
 • тренинги за обучители, тъй като основната стъпка към предаването на знанията и уменията на широк кръг хора е разширяването на мрежата от специалисти;
 • учи хората, че дали ще бъдеш богат зависи от собствените ти усилия и да си богат е нещо добро, стига да го постигнеш по честен и достоен начин
 • е институция по въпроси, свързани с дигитални медии и технологии, и е известна с това, че е направила тези дейности достъпни и разбираеми за максимален брой хора;
 • е изградена от екипи, които сами по себе си са доказателство, че човек е щастлив тогава, когато може да работи това, което харесва, по начин, който му харесва, и е оценяван достойно;
 • участва и подпомага инициативи за повишаване на онлайн достъпността до различни обществени и публични услуги
 • кандидатства и печели проекти, чрез които може да изрази основната си цел и вярване – споделянето на знания и умения
 • е учредила стипендия за оригинален, предприемчив и надежден онлайн проект, която ще се присъжда регулярно на човек или група от хора, оценени от жури на фондацията. Стипендията изрично ще трябва да се използва за развиване и пускане на проекта
 • е активен защитник на употребата на български език онлайн и отстоява принципа, че всеки човек, който иска да бъде уважаван професионалист в България, трябва да се изразява грамотно
 • е на мнение, че личният и професионалният живот са еднакво важни и всеки трябва да се отнася с уважение както към личните си въпроси, така и към професионалните си ангажименти
 • вярва в България и смята, че хората правят държавата, а не обратното.

А всичко това го правим, защото:

 • интелигентни сме и не сме егоисти – искаме да споделяме това, което сме знаем
 • искаме децата на България да се чувстват равнопоставени граждани от малки, да растат, да се образоват и развиват в интелигентна, напредничава, богата на възможности среда
 • не се отказваме от първата трудност
 • грижа ни е – за нас, за страната и за света
 • оптимисти сме
 • и не на последно място – защото вече имаме зад гърба си доказателството, че с вътрешна увереност, с подкрепа, в подходяща среда, оставени да развиваме идеите си на спокойствие, в бъдещето те са обект на огромен интерес, пример за подражание и олицетворение на успех.

 

Организационна структура

Членството е отворено за всички, които имат опит и интереси в областта на предприемачeството, журналистиката и технологиите.

Имайки предвид широкия спектър от цели и дейности, които Фондацията развива, e обособенa долуописаната структура.

 Екип

Управителен съвет

Гергана Харалампиева Златанова – Лекова

Любомир Костадинов Леков

Катя Иванова Лекова

 Сътрудници:

Социално отговорно предприемачество: Ангел Милев

Технологии: Даниел Стойнов

Управление на проекти: Владимир Йорданов

Съветник медии и проекти: Красимира Харджииванова

Професионална етика

Членовете на Фондацията и нейните сътрудници застават твърдо зад принципите на етичното предприемачество, тъй като смятаме че то отразява най-пълно ценностите и мисията ни, както в проектите, по които работим, така и като послание към следващото поколение.

 Компетентност

Членовете на екипа на фондацията имат дългогодишен опит в управлението на малки и средни предприятия, Човешки ресурси, Финансово и социално управление, както и в развитие на интернет базирани проекти в различни пазарни сегменти, кариерно развитие на таланти и кадри и подпомагане в личностното им развитие.

Компетенциите на Фондацията нарастват постоянно, благодарение на непрекъснатите контакти и проекти, които предоставвят възможност за допълнителното им разгръщане.

 

ДЕЙНОСТИ И ИНИЦИАТИВИ

През 2016 година Фондация лекови работи по няколко проекта в различни насоки, сългасно целите си.

 

Стимулиране на образованието в България

 

Стипендии

 Продължена бе стипендия за висок успех и развитие на ученик от СМГ, 12 клас.

Бяха отпуснати още 3 индивидуални еднократни стипендии за обученителни курсове.

Развитие на предприемаческата среда в България

 

Книга-игра за обучение на най-малките

Целта на детската книга-игра, носеща заглавието ,,Температура на думите или как порасна  коста на Чичко Тревичко” е да помогне на децата от ранна училищна възраст да осмислят частите на речта и не само. Авторката на проекта превръща света на буквите в място, където децата могат лесно да се пренасят и да усвояват всеки един звук и дума. Детската книга-игра ,,Температура на думите или как порасна косата на Чичко Тревичко” зарадва малчуганите от начален етап на обучение в редица училища в столицата, в страната и в чужбина.

Децата получават като подарък книжката и се потопиха в интерактивната игра, показваща им осмисляне частите на речта през игровия модел! Фондация Лекови подкрепя авторката и помага за издаването на комплекта, така че повече деца да се потопят в магията на думите!

Проектът и книжката се ползват от огормен интерес не само в училища в столицата и из цялата страна, но и бяха представени в български училиша в Лондон и Виена с подкрепата на фондация Лекови.

Как думите вдигат температура или как децата трупат знания чрез книга-игра

Комплектът ,,Температура на думите”  е дело на Яница Маринова, която разработва книга с приложение игра  на база  иновативни методи за бързо и трайно усвояване на знания. Проектът ,,Температура на думите или как порасна косата на Чичко Тревичко” е книжка с приложени букви за игра, въвеждаща деца, ученици и учители в света на буквите и познания за частите на речта. Книжката е разработена в стихотворна форма, дава се възможност за избор на роля на учащия. Така пътешествието по страниците преминава през усещането за нова самоличност. Играта е подходяща за най-малките при първа среща с буквите и образуване на думи. Те е и спътник  за учениците  в началното образование с цел осмисляне частите на речта.

Целта на проекта е да създаде отношение на децата към учебното съдържание,  запознаване на децата с буквите, частите на речта и учене чрез игра. Да се премахне излишния стрес при заучаване на конкретни правила, а знанието да се трупа с лекота. Целта е проектът да запълни слабите места и да е крачка към решаване на проблема с все по-засилените темпове на неграмотност. И още да улесни преподавателите от една страна, да направи учебния процес по-интересен и да предизвика желание затрупане на знания. Комлектът е ценен и за деца от малцинствените групи, при които българският език не е роден. Авторката обикаля по родните училища и среща децата с приключенията на играта! Реакциите са положителни и децата приемат с радост срещите и игрите. Често те са любопитни и внасят новости в хода на играта. Играта работи на няколко нива:

–  Развива двигателната култура (класът се разделя на два отбора и печели по-бързо построилият дума)

–  Изгражда умения за работа в екип (наличните букви се подреждат от целия отбор)

–  Изгражда лидерски умения (при избора и отговорността на капитаните на отборите)

–  Изгражда умения за концентрация

–  Фокусира играещите върху времето на изпълнение на задачата

–  Създава връзка дума-част на речта-приложение

Цел на фондация Лекови и мечта за авторката е книгата да достига до училища не само в големите градове, но и до ученици от малките населени места. Да носи радост за всички. Освен училищата, родители, разбрали за книжката заявяват желание да я притежават. Само за няколко месеца след появата на проекта са отправени запитвания от деца, родители, медии. Презентация разказва в детайли за проекта ето тук. А тук може да чуете и реакции на самите деца: Книжката и проектът са с некомерсиална цел!

Книжката-игра е стъпка към  по-лесното осмисляне и асимилиране на набор от знания в часовете по български език.  Помага за осмисляне на правилата и е възможност за тяхното упражняване в клас и в часовете в занималня.

Фондация Лекови подкрепя авторката и помага за издаването на комплекта, така че повече деца да се потопят в магията на думите!

 

2 стипендии за Space Camp, гр. Измир, Турция

За поредна година Фондация Лекови отпусна стипендии за деца с цел участие в Space Camp Turkey. Две деца получиха финансова помощ за едноседмично обучение в учебно-тренировъчния лагер към NASA в град Измир, Турция.

Двамата стипендианта са на 15 години, което означава, че това беше последната им възможност да посетят Space Camp Turkey, тъй като възрастовият диапазон е от 9 до 15 години. Двамата кандидати бяха внимателно подбрани след участие в конкурс, организиран от Центъра за творческо обучение /ЦТО/ по-рано тази година.

На 14 август се завърна последната за 2016-та година група български деца с участници от цяла България. 13-те момчета, 11-те момичета и двамата ръководители са изключително доволни и сами разказват за своите преживявания и успехи.

На училище като на училище?… Space Camp Turkey

„Диан Братоев – момчето, което посети център на НАСА”

Друга местна медия „kazanlak.live” описва още по-подробно впечатленията на Диан от едноседмичното му пребиваване в базата на НАСА. „Една седмица, която се равнява на няколко години“, резюмира въодушевено деветокласникът в тази публикация /вдясно на снимката/.

„Ученик от Мъглиж впечатли НАСА”

С това заглавие друга онлайн медия „Панорама Казанлък 7” KZ.bg отразява включването в космическия лагер „Space Camp Turkey” на другият наш стипендиант Ростислав Орешков от Мъглиж, ученик в местната Професионална гимназия „Иван Хаджиенов“ /вляво на снимката/.

Превърналият се вече в традиционно място за среща на деца от 9 до 15-годишна възраст от цял свят, които имат интерес към астронавтиката и технологиите, Space Camp Turkey е един от трите подобни центъра в света и единствен в Европа (другите два са в Монреал, Канада, и Хънтсвил, Алабама).

Създаден е през 2000 година по модел на NASA от Кая Тунджар и съпругата му Мери Милс Тунджар.

През първите десет години след създаването му през учебно-тренировъчния лагер в Измир са преминали над 150 000 участници, от повече от 55 страни!

Всеки екип в тренировъчния лагер се състои от деца от минимум 4 различни националности, а езикът, на който те общуват, е английски. От децата се очаква да имат поне минимални компетенции по математика, наука и технологии.

В екипа си те практикуват комуникация в екип, развиват дигиталните си умения и предприемаческите си инстинкти, учат се как да усвояват нови знания и как да се справят със срокове.

По данни на самия Space Camp Turkey 93% от всички участници след посещението си там, записват по свое желание допълнителни часове по различни видове наука; 91% от завършилите програмите развиват повишен интерес към математиката и записват курсове по тази дисциплина; 74% от участниците проявяват интерес към бъдещи кариерни възможности в тази област.

Space Camp има за цел да култивира и повиши разбирането за космическите технологии, както и да промотира работата в екип чрез осъществяване на космически мисии със симулатори.


Project S.K.I.L.L.S.

S.K.I.L.L.S. Project (Shared Knowledge and Inspired Learning for Lifelong Success) е инициатива на Фондация „Лекови“, целяща да популяризира и сподели знанията и опита на професионалисти в областта на предприемачеството с хора, които искат да стартират свой бизнес проект, както и с такива, които вече са го направили, но имат нужда от допълнително вдъхновение и експертиза.

Ето основните въпроси, на който отоговаряме чрез дейностите в новия проект:

Защо искам да основа собствена компания или да имам собствен продукт?, Кое е най-важното нещо, което трябва да знам за създаването на компания? Какво може да те тласне да основеш собствена компания?, Защо трябва да мисля за края още преди да съм започнал?, Кой е най-добрият изход?, Защо имате нужда от партньори?, Защо е толкова важно да разбирам капиталовия пазар, за да изградя успешен бизнес?, Защо е толкова важно моят продукт да решава реален проблем?, Защо е толкова важно продуктът ми да е 10 пъти по-добър от всички съществуващи?, Защо трябва да можете да продавате и да договаряте, да продавате мечтата си?, Защо е толкова важно да помагаш и да учеш другите как да станат предприемачи?, Какво е етично предприемачество?

Конкурс “Стипендиантите на Леков“

Конкурс, наречен “Стипендиантите на Леков“ бе отворен за кандидати, които искат да превърнат опита си в бизнес и да получат стипендия за Магистърска програма по иновации, финанси и предприемачество.

Патрон на конкурса е Любомир Леков, основател и дългогодишен мениджър на медийната група “Инвестор.БГ”. Той организира инициативата чрез S.K.I.L.L.S. Project – инициатива на Фондация „Лекови“.

Успешно приключи проект „Стипендиантите на Леков“

Бяха отпуснати 5 стипендии – едно място със стипендия в размер на 50% от таксата за обучение в магистърската програма, което грабна Яница Маринова и още четири места със стипендия от 25% от таксата за обучение, които бяха спечелени от Александър Георгиев, Владислав Драмалиев, Красимира Георгиева и Невена Пеева.

Патрон на стипендиантския конкурс е Любомир Леков, основател и дългогодишен стратег и управляващ медийната група “Инвестор.БГ”. Той организира инициативата чрез Project S.K.I.L.L.S. – инициатива за подкрепа на стартиращи предприемачи на Фондация „Лекови“. По пътя към създаването на собствен бизнес има редица обстоятелства, които следва да бъдат осъзнати. Извървял по собствения път към успешно предприемачество, Любо Леков се опита да предаде всички по-важни детайли, които са от съществено значение за успеха.

В хода на обучението, което продължи три семестъра, регулярно се осъществяваха менторски срещи между Любо Леков и студентите. На тях присъстваха, не само петимата стипендианти, за които бе отделяно специално време, но и по-широк кръг студенти от всички випуски в програмата.

През месец март 2016 г. се състоя и последната заключителна менторска среща.

Ето какво как изглежда обратната връзка и практическите резултати през погледа на организатори и участници:

Цветелина Тенева: Основател и старши фасилитатор в The Business Institute

“Погледът на опитния предприемач е безценен – още повече когато е свързан с хладна бизнес преценка, глобален поглед, аргументирани доводи и откровена комуникация – все силни страни в личността на Любомир Леков. За нас като съ-организатори на Магистърската програма тази връзка между студентите и експерти като него, продължила за целия период на програмата, е изключително ценна добавена стойност. Това е истинската връзка с реалния бизнес свят!”

Гергана Лекова – основател на Фондация Лекови:

„Имахме удоволствието да се срещнем с изключителни млади хора, пълни с идеи, мотивация и ентусиазъм, готови да вложат усилия и средства, за да придобият опита и знанията за превръщането на мечтите им в реалност. Животът е непрестанен учител, най-вече след като излезнем от учебната зала. Затова искренно се надявам, че винаги ще запазят тази енергия и желания за знания и не се съмнявам в постигането на тяхните успехи!“

 Яница Маринова, (вече) дипломиран магистър в Програмата и стипендиант на „Леков“

Яница:  Срещите с Любо Леков са ценни уроци как смело стъпка по стъпка да вървиш към целта! В перода на обучението си от него научих как с постоянство да инвестирам в дългосрочен план идеите си! Благодарна съм, че той съзря желанието ми да разгръщам и развивам идеите си!

Комуникацията с него е чиста и дава фокус! Много е важно да имаш добър ментор, който да познава идеята ти и дава съвети! Придобих целенасочени практически бизнес знания, но научих и още куп житейски уроци! Спомням си първата ни среща, когато се осъществяваше конкурса за подбор на стипендиантите, още тогава прочетох широкият му светлоглед, знанията и уменията му! Щастлива съм, че ме избра за стипендиант в програмата! Благодарна съм на фондация ,,Лекови“ ,че подкрепи проекта ми ,,Температура на думите“.

Да черпиш знания от практически успели ментори е значимо!

Ученето продължава на сцената Живот!

Въпреки че някой от студентите вече се дипломираха, за други все още обчуението продължава, на всички участници искрено им пожелаваме успех и вдъхновение в кариерния им път!

Фондация „Лекови“ изразява специални благодарности на своите партньори в проекта „Стипендиантите на Леков“ – The Business Institute, регионален представител на Института за предприемачи на Cisco и Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

Менторска програма към НБУ

Mенторска програма в курсове „Мениджърска инициатива, подплатена с доказателства“, НБУ. Менторски срещи и оказване на помощ при разработване и оценка на изпълнението на проектите.

Събития след датата на отчетният период

През април 2017 година, в гр. Пловдив се проведе втората среща на възпитаниците на Space Camp в България, организирана от Център за творческо обучение.
Нашатa фондация бе поканена, гост-лектор беше Гергана Златанова-Лекова, която изнесе кратка презентация на тема „Подкрепа в бъдещите лидери на България – как се сбъдват мечти“. (видео)

Имахме удоволствието да се видим с нашите стипендиатни от миналата година, Диан и Ростислав, които също пристътваха на срещата. Диан сподели с публиката личната си история за Space Camp и своето желание да изследва, да търси и да не се отказва, което цялостното преживяване е затъврдило у него.

Участие в журито за обратна връзка и оценка на нови проекти на алумни на Фондация „Заедно в час“ в Ден на иновациите, април 2017 г.

Основни направления в дейността

Продължава дейността по всички гореописани дейнисти на Фондацията, a имнно:

 • Развитие на предприемаческата среда;
  •  Обучение на най-младите.

Баланс 2016

ОПР 2016

Пояснителни сведения към ГФО 2016