Годишен отчет 2013

ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА ДЕЙНОСТТА

ФОНДАЦИЯ ЛЕКОВИ

сдружение с нестопанска цел в обществена полза

2013

ВЪВЕДЕНИЕ

Фондация Лекови е сдружение с идеална цел за осъществяване на обществено полезна дейност, посветено на развитието на предприемачеството в България, както и в насока дигитални технологии и граждански отговорна журналистика.

Фондацията е учредена от семейство предприемачи с дългогодишен опит в създаването, развитието и управлението на бизнес в България. След успешно приключване на началната фаза на рзвитие на Компанията, продавайки основния пакет акции, основните акционери на Инестор.бг АД застават заедно зад идеята за подкрепа на предприемаческия дух в България, учредявайки и действайки като дарители на Фондацията.

Дружеството с нестопанска цел “Фондация Лекови” е регистрирано с решение 1/31.05.2013, ФД 387/2013 година на СГС и Учредителен Акт от 24.04.2013 г.

Седалище и адрес на управление: гр. София, 1616, ул Каменно Здание 1.

ЕИК: 176516369

Учредители: Любомир Костадинов Леков и Гергана Харалампиева Златанова – Лекова

Управителен Съвет:

Председател на УС: Гергана Харалампиева Златанова – Лекова

Заместник Председател: Любомир Костадинов Леков

Член: Костадин Асенов Леков

Основни цели на фондацията

Дългосрочни цели

Какво правим?

Фондация „Лекови“ е създадена, за да сподели с активните хора в България опита, ентусиазма и начина на мислене на професионалисти, чийто живот е от години свързан с различни онлайн проекти.

Силно вярваме, че всеки има право да се изразява свободно, да отстоява собствените си идеи и да иска да живее добре, разчитайки на уменията и усилията си. Смятаме, че ако повече хора мислят като нас и знаят, че държат щастието и успеха си в собствените си ръце, това неминуемо ще доведе до напредък на цялата държава.

В тази връзка целта ни е да покажем на младите и активни хора в страната, че да бъдеш независим и предприемчив е позитив, към който могат и трябва да се стремят, а един от начините да го постигнат, е да се развиват паралелно с дигиталните технологии.

Дейността си организацията ще развива на базата на споделянето, тъй като вярваме, че това е единственият работещ подход при предаването на знания и умения. Желанието ни е да провеждаме обучения, семинари и по-дългосрочни курсове според необходимостта и нуждите на аудиторията – студенти, ученици и всички млади хора, които искат да се развиват в България, реално и виртуално.

На мнение сме, че страната ни изобилства от специалисти във всички технологични области и най вече – в сферата на дигиталните проекти. Желанието ни е да обединим всички тях – виртуално и реално, така че в дългосрочен план да създадем уникален за България инкубатор за генериране и споделяне на знания и умения.

Искаме фондацията да е мястото, където всеки, който има идея за онлайн бизнес или проект, но няма достатъчно увереност, опит или знания, може да намери липсващите парчета от пъзела и след това решително да натисне Enter на собствения си независим професионален живот, дигитално обезпечен.

За кого го правим?

За всички, които НЕ се отнасят скептично към Интернет и неговите възможности – без оглед на възраст, пол и местоживеене. Скептичните също са сред нашата целева група, но ще ни отнеме малко повече време да ги убедим, че бъдещето им в професионален аспект включва както реално, така и дигитално присъствие.

Как се отличаваме от другите?

Отличаваме се по това, че вярваме в силата на споделянето и в това, че уменията и знанията са ценни само тогава, когато ги предадеш на други хора. Вярваме, че силните индивиди правят и силно гражданско общество и стремежът към него е нашата основна отличителна черта. Ние искаме всеки човек да има желанието, възможността, способността и умението да се саморазвива и самоактуализира.

След 10 години се виждаме като организация, която:

Има дейности в няколко направления:

 • обучения на млади онлайн специалисти (в разнообразни области) и хора, които искат да се развиват сами;
 • образователни дейности (например, дългосрочна програма по „Дигитални медии“ към Факултета по журналистика и масови комуникации);
 • организиране на специализирани обучения, водени от български и международни специалисти;
 • тренинги за обучители, тъй като основната стъпка към предаването на знанията и уменията на широк кръг хора е разширяването на мрежата от специалисти (например, обучения за учители в средните училища, които след това да преподават на своите ученици);
 • действа като създател и изпълнител на програми на национално ниво, в сътрудничество с държавните институции и особено Министерството на образованието и науката, като например с активно участие в обучението на ученици по информатика и технологии в средните училища, както и лобиране и участие в процеса на дигитализиране на обучението от 8 до 12 клас;
 • учи хората, че дали ще бъдеш богат зависи от собствените ти усилия и да си богат е нещо добро, стига да го постигнеш по честен и достоен начин
 • е институция по въпроси, свързани с дигитални медии и технологии, и е известна с това, че е направила тези дейности достъпни и разбираеми за максимален брой хора
 • е изградена от екипи, които сами по себе си са доказателство, че човек е щастлив тогава, когато може да работи това, което харесва, по начин, който му харесва, и е оценяван достойно
 • участва и подпомага инициативи за повишаване на онлайн достъпността до различни обществени и публични услуги
 • кандидатства и печели проекти, чрез които може да изрази основната си цел и вярване – споделянето на знания и умения
 • е учредила стипендия за оригинален, предприемчив и надежден онлайн проект, която ще се присъжда годишно на човек или група от хора, оценени от жури на фондацията. Стипендията изрично ще трябва да се използва за развиване и пускане на проекта
 • е активен защитник на употребата на български език онлайн и отстоява принципа, че всеки човек, който иска да бъде уважаван професионалист в България, трябва да се изразява грамотно
 • е на мнение, че личният и професионалният живот са еднакво важни и всеки трябва да се отнася с уважение както към личните си въпроси, така и към професионалните си ангажименти
 • вярва в България и смята, че хората правят държавата, а не обратното.

А всичко това го правим, защото:

 • интелигентни сме и не сме егоисти – искаме да споделяме това, което сме знаем
 • искаме децата на България да се чувстват равнопоставени граждани от малки, да растат, да се образоват и развиват в интелигентна, напредничава, богата на възможности среда
 • не се отказваме от първата трудност
 • грижа ни е – за нас, за страната и за света
 • оптимисти сме и не ни е срам от това
 • и не на последно място – защото вече имаме зад гърба си доказателството, че с вътрешна увереност, с подкрепа, в подходяща среда, оставени да развиваме идеите си на спокойствие, в бъдещето те са обект на огромен интерес, пример за подражание и олицетворение на успех.

Компетентност

Членовете на екипа на фондациятаимат дългогодишен опит в управлението на малки и средни предприятия, Човешки ресурси, Финансово и социално управление, както и в развитие на интернет базирани проекти в различни пазарни сегменти, кариерно развитие на таланти и кадри и подпомагане в личностното им развитие.

Компетенциите на Фондацията нарастват постоянно, благодарение на непрекъснатите контакти и проекти, които предоставвят възможност за допълнителното им разгръщане.

Организационна структура

Членството е отворено за всички, които имат опит и интереси в областта на предприемачeството, журналистиката и технологиите.

Имайки предвид широкия спектър от цели и дейности, които Фондацията развива, e обособенa долуописаната структура.

Екип

Управителен съвет

Гергана Харалампиева Златанова – Лекова

Любомир Костадинов Леков

Костадин Асенов Леков

Програмен директор: Красимира Харджииванова

Сътрудници:

Социално отговорно предприемачество: Ангел Милев

Европроекти: Анна Димитрова

Технологии: Тодор Стоянов

Управление на проекти: Владимир Йорданов

Социални дейности: Катя Лекова

Професионална етика

Членовете на Фондацията и нейните сътрудници застават твърдо зад принципите на етичното предприемачество, тъй като смятаме че то отразява най-пълно ценностите и мисията ни, както в проектите, по които работим, така и като послание към следващото поколение.

ДЕЙНОСТИ И ИНИЦИАТИВИ

През 2013 година Фондация лекови стартира няколко проекта в различни насоки, сългасно целите си.

Oбучение по дигитални медии

Първият ангажимент на Фондация Лекови бе да сподели уменията и опита на хора, които някога също са били в началото на своето развитие в областта на уеб проектите.

Преди години Инвестор.БГ даде начален тласък на много уеб ентусиасти, които се развиха именно там, а в момента са професионалисти с дълъг опит и успешни кариери в онлайн бизнеса.

Техните идеи, мотивите, които са ги движели през всички тези години, успехите и неуспехите зад всяка тяхна стъпка при създаването, развиването и управляването на интернет проекти, могат да бъдат полезни за много хора. Сега създателите на най-успешните сайтове на компанията  могат и искат да споделят своите знания с прохождащи уеб ентусиасти.

На 7 ноември 2013 г. бе организиранa дискусия със студенти под надслов „Онлайн медиите: UNIVERSITY MEETS THE BUSINESS”.

Над три часа продължи първата среща-дискусия. Въпросите за това как да бъдем етични журналисти и блогъри, какъв език да използваме при писането на текстове за уеб и дали онлайн-медиите имат бъдеще в настоящия си вид или ще претърпят съществени промени се радваха на голям интерес, наред с обсъжданите теми: Как се създава онлайн медийна група, какви усилия са необходими, за да бъде развита тя и как се създават успешни уеб проекти, практически съвети при създаването и управлението на онлайн съдържание, как се финансират интернет-медии и какъв е техният бизнес-модел.

Програмният директор на Фондацията е гост –лектор в редовните лекции във ФЖМК към СУ.

Стимулиране на образованието в България

С желание да подкрепи усвояването и обогатяването на знания и умения на много от бъдещите технологични лидери на България, за екипа бе истинско удоволствие да инициира няколко проекта в СПГЕ “Джон Атанасов”.

Проект 1 “Подкрепа на материалната база за физическо възпитание в СПГЕ Джон Атанасов”

През септември 2013 година закупихме за салона по физическо предпазна мрежа, така че децата да могат да използват помещението по предназначение без да се притесняват от евентуални щети.

Проект 2 “Подкрепа на материалната база за физическо възпитание в СПГЕ Джон Атанасов”

През декемри 2013 година закупихме за фитнес залата към салона по физическо възпитание и спорт нова подова настилка с професионално качество, фитнес уреди и извършихме някои належащи ремонтни дейности, така че децата да могат да използват разширна и модернизирана база за спорт в една от най-актуалните и обичани от младежите дисциплини – фитнес тренировки.

Ученици ще правят сайта на собствената си гимназия

Фондация “Лекови” и Софийска професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов” стартираха пред декември 2013 г. съвместен конкурс сред възпитаниците на училището за създаването на нова уебстраница на гимназията.

Конкурсът има за цел да стимулира учениците и техните преподаватели да работят в сътрудничество по проект с практично приложение, от който полза ще имат всички в СПГЕ “Джон Атанасов“.

Целта на проекта е бъдещите професионалисти в програмирането и компютърните технологии от професионалната гимназия да бъдат въведени в реална работна среда, в която ще имат възможност да покажат знанията си, да проявят новаторство, идейност, творчество и желание да работа в екип. В резултат на техните общи действия пък гимназията ще има нов, модерен и удобен за работа уебсайт.

Към датата на обявяване на Доклада проектът е успешно приключил.

Стипендианти

Отпусната е един брой стипендия за висок успех и развитие на ученик от СМГ, 10 клас.

Развитие на предприемаческата среда в България

Връзка с бизнес инкубатори и акселератори

През 2013 Фондацията започна широка дейност за установяване на конткт с различни инкубатори и бизнес акселератори в България и извън нея.

През ноември 2013 г. двама ученика от столична гимназия бяха представени на среща на Eleven като гости на конкурс за оценяване и финансиране на различни бизнес идеи.

Членове на фондацията участваха в следните инциативи:

 • консултант в бизнес инкубатора в Тренто, Италия;
 • участие на международна конференция 2013 IEEE SECOND INTERNATIONAL CONFERENCE, India

Иновационни лагери за Световната седмица по предприемачество

Фондация „Лекови“ се включи в Световната седмица на предприемачеството, отбелязвана от Джуниър Ачийвмънт България за шеста поредна година у нас.

Нашият екип се включи в две от инициативите – открит урок по предприемачество пред ученици от столичното 23 СОУ “Фредерик Жолио-Кюри” и иновационен лагер в СОУ Васил Кънчов – Враца.

 

Лекции, открити уроци и дискусии

Нашият екип се включи в редица открити уроци по предприемачество пред ученици в столични училища.

Проведени бяха серия лекции на тема социално отговорно предприемачество, етично предприемачество, срещи със студенти и дискусии с млади предприемачи.

Събития след датата на отчетният период

Промяна в Членовете на Управителния Съвет

На 10 март 2014 година почина Костадин Леков – член на Управителния съвет на Фондация „Лекови“ и неин създател. Създаването на Фондация „Лекови“ бе вдъхновено от него; постиженията и знанията му ще са наша пътеводна светлина във всичко, което правим.

За нов член на УС на Фондация Лекови е избрана Катя Иванова Лекова с решение от 25 април 2014 г.

Основни направления в дейността

Продължава дейността по всички гореописани дейнисти на Фондацията, a имнно:

 • Обучение по дигитални медии
 • Стимулиране на образованието в България
 • Развитие на предприемаческата среда

Фондацията имa еднa неуспешно приключила инциатива, съвместно с 23 СОУ “Жолио Кюри и Джуниър Ачийвмънт България, относно разработване на дигитална платформа за преподаване на модул Предприемачество в гимназиален курс. Във връзка с разработване на проекта, от страна на фондацията беше отделен сериозен ресурс от хора и работни часове, проведени многобройни срещи, направена подготвителна и проучвателна работа и сключен договор с консултантска компания за подкрепа на проекта. За наше съжаление, този проект не се осъществи и вложеният ресурс остана без ползотворна реализация.

Проектът засяга дейността на компанията за периода ноември 2013 – април 2014 година.

ПРИЛОЖЕНИЕ КЪМ ГФО 2013