Инвеститорите бяха привикнали към редовното изплащане на дивиденти, но сега мениджмънтът реши да спре тази практика

GameStop е американска верига за продажба на видеоигри на физически носител. Това само по себе си определя, че бъдещето ѝ е под въпрос, тъй като от години продажбите на игри се осъществяват основно директно през интернет платформи. Приходите на GameStop се увеличават предимно тогава, когато Sony, Microsoft или Nintendo пускат нова конзола на пазара. Бизнесът с тези конзоли обаче също е под въпрос, тъй като прогнозите за сектора са, че бъдещето е в Cloud gaming.

Какво се случи?

Компанията е известна сред инвеститорите с това, че изплаща през последните 8 години дивиденти, нарастващи всяка година. Към края на май 2019 г. доходността от дивидента достига 20%, но това се дължи отчасти и на поевтиняване на акциите от началото на годината с 40%. На 5 юни обаче бе взето решението повече да не се плаща дивидент.

Това решение „щракна” капана за дивидентните инвеститори. Те вярваха сляпо, че компанията ще може още дълги години да раздава годишната печалба. Да, приходите намаляват, но бизнесът все още е печеливш.

Никой не е застрахован от грешки! Дори Майкъл Бъри, станал популярен след филма The Big Short, е сред големите държатели на акции на компанията. Публикуваният отчет за 2018 г. показва, че фондът му има 
537 хил. акции
.

Тази информация стана популярна в интернет сред дребните инвеститори и бе причина за много покупки.

Справката от средата на юни показва, че Бъри е увеличил позицията си до 650 хил. акции(над 5% от активите на фонда). Това е добър пример как не трябва да се следват чужди действия на фондовата борса.

Какво означава това?

Очевидна победа за тези, които имат къси позиции, тъй като след края на ерата с дивидентите цената спадна с още 32%. Решението много облекчава тези, които залагат за фалит на компанията, тъй като намали техните годишни разходи за плащане на дивидент. Този разход (1,52 долара на акция) е 28% от текущата цена (5,42 долара).

В момента мечките командват парада – 71% от свободно търгуваните акции са продадени на късо. Тази информация е към 31 май, т.е. преди мениджмънтът да реши да прекрати плащането на дивидент.

Какво следва?

Тежки времена за акционерите на GameStop, тъй като компанията трудно може да излезе от негативната спирала.

Усилията на мениджмънта за промяна на бизнес модела засега не дават резултат. Това се вижда от паричния поток, който спада от близо 400 млн. долара през 2016 г. до 230 млн. долара през 2018 г. Тази години са очаква още по-голямо понижение.

Голямата част от тези пари отиваха за дивидент, а сега се очаква да се използват за навлизане в други сфери. Подобни опити се правят безуспешно през последните пет години. Ето защо е трудно да се очаква, че този път ще е различно.

Изглежда единственото решение е продажба на компанията, но кой би искал да придобие верига от магазини, които продават нещо, което скоро никой няма да иска да купува.

По статията работиха: автор Любомир Леков, редактор Бойчо Попов

 

Източник: Investor.bg