Снимка: Lekovi Foundation
Снимка: Lekovi Foundation

Защо да стартирам бизнес и каква е мотивацията на предприемача? Коя е добрата идея и как да разбера потенциала ѝ? За и против партньорството и как да изберем партньор?

Такива въпроси търсеха отговор тази събота по време на откритата лекция на Любомир Леков със студенти от Магистърската програма по иновации, предприемачество и финанси, провеждана съвместно от ВУЗФ и Бизнес института.

Любомир Леков. Снимка: Lekovi Foundation
Любомир Леков. Снимка: Lekovi Foundation

Срещата бе организирана като продължение на конкурса „Стипендиантите на Леков“, в който петима младежи получиха стипендии за обучение в магистратурата, както и ангажимент от страна на г-н Леков за менторска подкрепа в периода на цялата програма.

Как се стартира бизнес и какво мотивира предприемачите, разбираемо, бе една от най-обсъжданите теми по време на дискусията.

„Хората, които мразят работата си, стават все повече“, е мнението на г-н Леков, което според него е и един от основните мотиви за стартиране на собствен бизнес, наред с наличието на проблем, за който бъдещият предприемач не намира съществуващо решение и се налага да го измисли сам.

„Да обичаш идеята си и да виждаш, че тя решава конкретен общ проблем са двете най-важни условия за успешното стартиране и развитие на бизнес“, заяви той.

Разбира се, предприемачеството само по себе си е още по-тежка работа от тази да си служител, но пък удовлетворението е много по-голямо. Той сподели собствения си опит със стартирането на интернет медийната компания ИНВЕСТОР.БГ в години, когато практически не е имало български сайт, предлагащ актуална и точна финансова информация.

Снимка: Lekovi Foundation
Снимка: Lekovi Foundation

По думите му, съботите и неделите, наред с празниците, са били едни от най-тежките дни в живота му – тогава се появяват най-много проблеми със сайтовете, възможни са хакерски атаки, и, въпреки че екипите и служителите са в почивка, се налага тяхното мобилизиране, за да се справят бързо с проблема.

„Отношението и обратната връзка от клиентите в началото на бизнеса е това, което ме крепеше“, сподели още Леков и не пропусна да отбележи колко важна е подкрепата и вярата от страната на приятелите и близките. „Приятелите ми казаха – ще ти помогнем, защото и ние виждаме съществуващия проблем и вярваме, че твоята идея ще го спаси“.

На какъв етап е start up културата в България бе тема, която също вълнуваше студентите и според Любомир Леков в това отношение отбелязваме сериозно изоставане в сравнение със САЩ, където предприемачеството е много по-различно от европейското.

“Тук много бъдещи предприемачи смятат, че най-важното е идеята им да изглежда добре и да се стреми към добър pitch (представяне). Така те се превръщат просто в професионални презентатори. Вълната на start up бизнесите закъсня у нас, тръгвайки едва през 2009 година, а да не говорим, че сме и доста изолирани географски. Словенците, чехите и поляците например пътуват много повече и по-лесно от българите и за тях не е проблем да отскочат във всеки момент до някоя съседна страна.

предприемачество лекция 028

Но като цяло в Европа идеята за start up бизнесите е доста изкривена – раздават се много пари с предварителното знание, че те ще бъдат изгубени“, заяви Леков и допълни, че може би единствено в скандинавските страни има поположителни start up примери, където фалитът на някогашния гигант Nokia е развил Финландия неимоверно.

„Хиляди много способни хора внезапно са останали без работа след появата на iPhone, а компанията е пометена от Apple за 2 години по вина на недостатъчно адекватния корпоративен мениджмънт на Nokia”, обясни Леков.

Според него, за разлика от европейските, американските angel инвеститори в start up бизнеси са вид продуценти, а хората, родили идеята – изпълнители.

„Инвеститорите са тези, които си помагат да намериш пътечките към осъществяването на идеята и работят наравно с теб“, каза още той и посъветва бъдещите предприемачи още от първия ден, в който решат да направят стъпка към стартиране на собствен бизнес, да започнат да търсят контакти извън България.

Как обаче да постъпим, ако идеята ни изисква наличието на наистина голям капитал, попитаха някои от студентите, а отговорът на създателя на една от най-големите онлайн медийни компании в България беше – както се яде слон – парче по парче:

Снимка: Lekovi Foundation
Снимка: Lekovi Foundation

„Ако идеята е добра, винаги ще се намерят пари. Проблемът не е в парите, а в това дали наистина искаш да правиш това, за което говориш. Защото ако просто се стремиш да вземеш много пари – това автоматично те вкарва в капан“.

По думите му, идеята, колкото и да е голяма, все пак е разделена на етапи и стъпки, така че да има място и време за развитие винаги. Така се постъпва и с търсенето на пари за осъществяването на цялостната идея – нещата се правят постепенно, а ако партньорите и инвеститорите са доволни, и делът им сам се покачва, то и те ще са склонни да дават още повече, смята Леков.

Сред проблемите на българските предприемачи той вижда и неувереността им да мислят за продажби в съседни държави, както и факта, че брандът „България“ не навсякъде е добре възприет.

„Разбира се, на външни пазари е много по-трудно и освен да си повярваш, излизането навън изисква и да имаш доста повече инвестиции. Единствените много успешни в това отношение български предприемачи са хората, създали компанията Telerik, която преди няколко месеца бе продадена за 262 милиона долара. Учудващо е, че такава огромна новина не предизвика почти никакво внимание и реакции в България“, каза още Любомир Леков.

Препоръките му към бъдещите предприемачи бяха да вярват на идеите си и да се опитват да ги осъществят, откъсвайки се от българските нрави и българската среда.

„Запишете се например в AngelList”, посъветва той и допълни, че сега много успешни са и crowd funding инициативите. „Ако хората ти харесат идеята, това означава, че вече донякъде си успял, а идеята ти е международна“, обясни той.

Срещите на Любомир Леков със студенти от Магистърската програма по иновации, предприемачество и финанси ще продължат до края на програмата, така че предстоят още много интересни дискусии.