Питали ли сте се кога думите вдигат температура? Как и защо израства косата на Чичко Тревичко? Могат ли категории, понятия и части на речта да бъдат представени по интерактивен начин, за да бъдат лесно и интересно осмислени? Отговор на всички тези въпроси дава проектът ,,Температура на думите”. Целта на детската книга-игра, носеща заглавието ,,Температура на думите или как порасна коста на Чичко Тревичко” е да помогне на децата от ранна училищна възраст да осмислят частите на речта и не само. Авторката на проекта превръща света на буквите в място, където децата могат лесно да се пренасят и да усвояват всеки един звук и дума.

Детската книга-игра ,,Температура на думите или как порасна косата на Чичко Тревичко” зарадва малчуганите от начален етап на обучение на V- тo ОУ ,,Иван Вазов”- кв. Изток, гр. Кюстендил. Децата получиха като подарък книжката и се потопиха в  интерактивната игра, показваща им осмисляне частите на речта през игровия модел!

Комплектът ,,Температура на думите”  е дело на Яница Маринова, която разработва книга с приложение игра  на база  иновативни методи за бързо и трайно усвояване на знания. Проектът ,,Температура на думите или как порасна косата на Чичко Тревичко” е книжка с приложени букви за игра, въвеждаща деца, ученици и учители в света на буквите и познания за частите на речта. Книжката е разработена в стихотворна форма, дава се възможност за избор на роля на учащия. Така пътешествието по страниците преминава през усещането за нова самоличност. Играта е подходяща за най-малките при първа среща с буквите и образуване на думи. Те е и спътник  за учениците  в началното образование с цел осмисляне частите на речта.

Целта на проекта е да създаде отношение на децата към учебното съдържание,  запознаване на децата с буквите, частите на речта и учене чрез игра. Да се премахне излишния стрес при заучаване на конкретни правила, а знанието да се трупа с лекота. Целта е проектът да запълни слабите места и да е крачка към решаване на проблема с все по-засилените темпове на неграмотност. И още да улесни преподавателите от една страна, да направи учебния процес по-интересен и да предизвика желание затрупане на знания. Комлектът е ценен и за деца от малцинствените групи, при които българският език не е роден. Авторката обикаля по родните училища и среща децата с приключенията на играта! Реакциите са положителни и децата приемат с радост срещите и игрите. Често те са любопитни и внасят новости в хода на играта. Играта работи на няколко нива:

–  Развива двигателната култура (класът се разделя на два отбора и печели по-бързо построилият дума)

–  Изгражда умения за работа в екип (наличните букви се подреждат от целия отбор)

–  Изгражда лидерски умения (при избора и отговорността на капитаните на отборите)

–  Изгражда умения за концентрация

–  Фокусира играещите върху времето на изпълнение на задачата

–  Създава връзка дума-част на речта-приложение

Интерес към проекта проявяват учителите от  92 ОУ ,,Хаджи Димитър” в София, където са проведени няколко срещи с учениците от трети и четвърти клас. В община Нова Загора подкрепят авторката и във всяка детска градина и начално училище достига комлект. Благодарение на фондация „Лекови“ малчуганите  от  V-то ОУ ,,Иван Вазов”, Кюстендил също се потапят в  пътешествието на Чичко Тревичко. Към проекта проявяват интерес и няколко училища във Велико Търново, както и учители от малки населени места.

Мечта за авторката е книгата да достига до училища не само в големите градове, но и до ученици от малките населени места. Да носи радост за всички. Освен училищата, родители, разбрали за книжката заявяват желание да я притежават. Само за няколко месеца след появата на проекта са отправени запитвания от деца, родители, медии. Презентация разказва в детайли за проекта ето тук. А тук може да чуете и реакции на самите деца: Книжката и проектът са с некомерсиална цел!

Книжката-игра е стъпка към  по-лесното осмисляне и асимилиране на набор от знания в часовете по български език.  Помага за осмисляне на правилата и е възможност за тяхното упражняване в клас и в часовете в занималня.

Фондация Лекови подкрепя авторката и помага за издаването на комплекта, така че повече деца да се потопят в магията на думите!

Още от изживяванията, запечатани на лента: yanica1

 

yanica2

 

yanica3

 

Текст: Яница Маринова