Джордан Белфорт. Снимка: Wealthwisemag
Джордан Белфорт. Снимка: Wealthwisemag

Материалът е част от поредицата „Как да инвестираме? Съветите към синовете ми!” от Любомир Леков, основател на Инвестор.бг и Фондация „Лекови“

Преди около стотина години хората в Европа и Америка са се прехласвали по „номерата“ на редица известни за времето си фокусници, показващи почти невъзможни изпълнения. Говорене с отвъдното, местене на предмети и прочие шарлатанства са взимали акъла (и парите) на стотици наивни зяпачи. В днешно време това не е толкова лесно осъществимо (да заблудиш някого на такова ниво).

Ето защо и фокусниците са подобрили уменията си – светът вече разполага с финансови вълшебници, които могат да Ви омаят за няколко минути и да Ви накарат да тичате с кредитната си карта към тях, умолявайки ги да Ви запишат на „уникалния“ си курс за бързо забогатяване.

На подобно събитие присъствах преди седмица в Лондон. Пътувах до там, за да чуя и видя на живо една от легендите на финансовите измами в световен мащаб – Джордан Белфорт, станал известен като „Вълка от Уолстрийт“.

По принцип съм наясно, че на подобни събития основната цел на организаторите е да осъществят продажби на скъпи курсове. Бях преценил обаче, че си струва да изтърпя агресивните продажби, за да видя “истинския вълк”.

Това, което се случи, обаче надмина доста представите ми за етичен бизнес. Закъснях с около 40 минути за семинара (проведен на 21 ноември), тъй като пътуването из Лондон винаги изисква повече време от очакваното. И така попаднах в огромна зала, в която имаше около 3000- 4000 участници.

Нямах много време да се потопя в увлекателния разказ на бившия брокер, защото малко след като се настаних, Джордан даде думата на първия гост лектор – Грег Секър (Greg Secker). Той беше представен с бомбастично видео, в което летеше със собствения хеликоптер между лъскави небостъргачи и търгуваше, докато пилотираше.

Публиката посрещна Грег с бурни овации, при все че повечето присъстващи не бяха чували за него. Въпреки че той говореше много убедително и увлекателно, на моменти звучеше странно, тъй като включваше доста смущаващи коментари по адрес на бившата си приятелка. Именно тя обаче му е дала идеята да създаде училището за инвеститори.

Secker
Грег Секър показва финансови трикове на семинара. Снимка: Facebook

С красноречиви примери Грег показа колко е богат и как ние също много лесно можем да забогатеем като него чрез форекс търговия. Изпитвах силни съмнения за всичко, което говореше, но явно хората около мен не мислеха по този начин. Точно обратното, на подвеждащите въпроси към публиката дали искат да печелят бързо и много, Грег получаваше ентусиазирано одобрение.

В един момент спонтанно реших да споделя с младежа до мен, че това, което предлага лекторът, ще доведе до загуба всеки, който реши да използва неговата система – стори ми се, че младежът ми кимна одобрително.

Преди кулминацията изгледахме интервю с млада русокоса красавица, която наскоро била на курс при Грег и след обучението си вече печелела по 30 000 паунда на месец. След това форекс гуруто обяви цена в размер от 7000 паунда за тридневния си курс. Каза също, че местата са лимитирани, както и че ще даде възможност за кратко време да се включим, но направи уговорката, че който не е достатъчно бърз, ще изпусне възможността да проучи невероятната му система, която ще му осигури поне 30 000 паунда месечен доход. Признавам, че говореше изключително убедително, но смятах, че едва ли някой ще се “върже” на думите му.

Истината обаче беше друга и определено бе шокираща.

След като Грег брои до три и даде старт на записванията, хора от цялата зала наскачаха към местата, от които можеха да закупят място на курса за бързо забогатяване. Включително и младежът до мен.

Интересното беше, че след първата вълна от препускащи със скоростта на Юсеин Болт последва втора вълна от „летящи“ кандидати за бързи пари, очевидно повлияни от усещането, че щом другите тичат така, значи тази уникална възможност не трябва да се изпуска.

За „радост“ на мераклиите имаше места за всички. Защо ли не бях изненадан…

След този водещ световен експерт имаше още двама, чиито курсове обаче не бяха толкова скъпи. Общото бе, че всички бяха тридневни. Явно курс от три дена се харесваше на пазара.

Вторият гост лектор бе Анди Харингтон, представен като водещ в света специалист по публично говорене. Анди успя да създаде симпатии в аудиторията и направи ефектно шоу с човек от публиката, който първоначално не знаеше как да застане. С малко съвети от специалиста обаче … о, чудо, видяхме съвсем друг човек, просто защото бе инструктиран да постави ръцете и краката си правилно и да се изправи. Навярно това беше и причината за появата на стотиците желаещи да се запишат за поредния курс на стойност около 3000 паунда.

Шон Шелтън, последният гост лектор, ни разказа как може да спечелим сигурни пари (доходност минимум 16% на година) от пазара на недвижими имоти в САЩ. Това отново бе брилянтна презентация и възможност да печелим лесни пари само срещу курс за 1780 паунда.

Най-после дойде време Вълкът да разкаже историята на живота си. Няма никакво съмнение, че този човек има невероятен талант да убеждава и е хвърлил много усилия да подобрява уменията си да продава.

Много силен бе моментът, в който той разказа какво стои зад сцената, в която продава “пени” акции – момента от филма, в който всички в офиса насочват поглед към Джордан Белфорт и го слушат как убеждава клиент по телефона да купи книжата. След като изгледахме сцената, той сподели, че филмът пресъздава точно ситуацията, но има съществена подробност – преди разговора той повече от 2 часа е подготвял речта си. В нея той подробно е описал какво точно ще каже на клиента, който стои от другата страна на линията.

Като цяло Вълкът създаде силна връзка с публиката и безспорно е много харизматичен, както и невероятен експерт в продажбите, от когото може да се научи много. Разбира се, накрая и той приключи с обявяване на продажба за 3-дневен семинар с цена от 3000 паунда, придружено с всичките трикове за това как времето му е ограничено, как не може често да идва в Лондон, така че сега не бива да се изпуска тази уникална възможност.

Вечерта след семинара реших да науча повече за лекторите. Наистина светът в момента е невероятно различен, защото винаги може да научиш повече за “световните експерти” от интернет.

Попаднах на две статии за форекс експерта Грег Секър в Guardian и BBC, в които журналисти разказват подробно неволите, които са имали при посещаване на курсовете, и как участниците са се чувствали излъгани от обучението. Причината е, че не са получили това, което им е било обещано. Грег обаче явно умее да ходи по ръба и никой не успява да каже, че дейността му е незаконна.

Ситуацията около Вълка от Уолстрийт бе още по-интригуваща, защото според наличната информация става ясно, че той е получил като хонорар за едноименния филм около 1,2 млн. долара, но е върнал на жертвите от машинациите си само 12 000 долара. Той трябва да изплати общо 110 млн. долара, като до момента е върнал 11,6 млн. долара, които обаче са дошли от продажба на активи, преди да влезе в затвора.

На семинара Джордан Белфорт сподели, че сега отново е богат и получава 7-цифрени хонорари от различни свои дейности, но справките показват, че и тази година не е намалил задълженията към жертвите си.

Тази информация е в контраст с историите, които чух от Белфорт. Въпреки убедителните си морални изказвания, че сега е друг човек и че е написал книгата заради децата си, онова, което ми дойде наум, бе поговорка – „Вълкът козината си мени, но нрава – не“. Или казано по друг начин – „докато има балами, ще има и тарикати“, защото не може по друг начин да си обясним как подобна практика продължава успешно с години и хората не си взимат поука от нея.

––––-

Още от поредицата “Как да инвестираме? Съветите към синовете ми!” от Любомир Леков

Защо е толкова трудно да бъдеш инвеститор като Бъфет?

Има ли изненадани от последната криза на световните пазари?

Един (малко вероятен) експеримент от миналото – 674% доходност за 10 години

Портфолио 2024 – как да инвестираме без стрес?

Те ли ще бъдат IT лидерите на 2024 г.?

Кой ще владее технологиите на 2024 г.?