От началото на годината Sodastream International отчита спад на акциите си от 56%. Снимка: архив Ройтерс
От началото на годината Sodastream International отчита спад на акциите си от 56%. Снимка: архив Ройтерс

Материалът е част от поредицата „Как да инвестираме? Съветите към синовете ми!” от Любомир Леков, основател на Инвестор.бг и Фондация „Лекови“

Всеки, който инвестира в портфейл от акции, знае, че в реда на нещата е да има губещи позиции. Проблемът обаче не е в губенето, а в това какви решения взимаме вследствие на спада на котировките. Психиката ни е устроена така, че загубата има много по-силен ефект върху нас, отколкото печалбата.

Може би затова особени емоции у мен предизвика един въпрос на Марк Бартън от Bloomberg по време на конференцията за инвестиции Investor Forex Forum – “Кои са губещите ми позиции през 2014 г. и какво научих от това”.

Когато трябваше да отговоря, с изненада установих, че не мога да си спомня името на топ губещата ми позиция за годината – Westport Innovation, въпреки че често поглеждам към графиката на котировките ѝ. Тази компания разполага с революционна технология, която позволява двигателите на камиони да работят с природен газ. Само че тази година се оказа изключително неблагоприятна, така че от началото на януари акцията е загубила 76% от стойността си.

Подходът ми е да инвестирам в много на брой компании. При първоначалното създаване на портфолиото акциите от Westport Innovation имаха дял около 2% в него, но поради огромния спад на котировките ѝ през тази година и нарастване на стойността на другите позиции делът на тази акция от общия портфейл в края на ноември възлиза на само 0,22%. Това означава, че ако компанията фалира, ще доведе до допълнително загуба от 0,22% на целия портфейл.

Друга губеща позиция е 3D Systems Corporation. Компанията е лидер в сектора на 3D принтерите, но от началото на годината загуби 62% от стойността си, като преди това имаше ръст от 100% само за последните 5 месеца на 2013 г. Да наблюдаваш как позицията ти първо реализира огромен ръст, а след това – огромен спад, прави болезнено трудно инвестирането в акции за много хора.

Като цяло 3D Systems забави ръста на приходи през тази година, затова и инвеститорите я разпродадоха, но въпреки това перспективите пред нея са добри в дългосрочен план. Това е така, защото компанията е лидер в сектор, който ще расте много през следващите 10-20 години. Делът ѝ е 1,38% от портфолиото, което прави тази позиция сравнително по-рискова за доходността на общия портфейл, при ситуация, че компанията загуби водещата си позиция в тази нова индустрия.

Спад на котировките от 56% тази година има и Sodastream International (лидер в т. нар. сегмент „Направи си безалкохолна напитка вкъщи“). Тази акция има дял от 0,23% от портфолиото ми. Позицията е типичен пример за прибързана покупка вследствие на многообещаващ анализ, изготвен от институция, на която по принцип имам доверие. От друга страна, понастоящем същите тези анализатори пишат, че ако Sodastream не преоткрие себе си, нейното бъдеще е неясно. Или накратко – инвеститорите не харесват вече тази компания и не никой не знае какво предстои.

От началото на годината Atwood Oceanics губи 40%, като има дял от 0,42% от портфейла. Тук цената спадна, защото се очаква инвестициите в сондажна техника за петролни находища да намалеят поради драстичния спад на цената на петрола – само за последните два месеца акциите спадат с 30%. За сравнение, за същия период (от 2 месеца) Westport Innovation губи 60% от стойността си отново поради същата причина.

Общото между Westport Innovation, 3D Systems, Sodastream и Atwood Oceanics е, че са от сектори, които през 2014 г. се представят лошо като цяло. Освен това са в индустрии, за които имам сравнително доста по-малко познания и опит, отколкото например в информационните технологии.

Преди години често продавах губещите си позиции, използвайки принципа на професионалните инвеститори – дръж печелившите акции и намалявай губещите. В случая обаче не смятам, че това е разумно поради факта, че от една страна, четирите компании продължават да имат добри перспективи дългосрочно, т.е. има вероятност да преодолеят краткосрочните си проблеми, а от друга – към настоящия момент делът им е пренебрежително малък и реално дори някоя от тях да фалира, това ще повлияе незначително на общия резултат на портфолиото.

Стратегията да инвестирам в 60 компании (към момента съотношението печеливши- губещи е 44 към 16 в полза на печелившите) с цел отделна позиция да влияе минимално върху доходността на портфолиото засега дава добри резултати. Твърде голямата диверсификация обаче бе причина да инвестирам и в компании, за които нямам достатъчно информация.

Вследствие на всичко това през последните шест месеца увеличавам дела само на компании, върху които имам дългогодишни наблюдения. Този подход обаче не е гаранция, че и в бъдеще ще води до добра възвращаемост, защото добрите резултати на портфолиото се дължат в голяма степен на общия ръст на американските индекси през годината.

–––––––––––

Още от поредицата “Как да инвестираме? Съветите към синовете ми!” от Любомир Леков

Защо е толкова трудно да бъдеш инвеститор като Бъфет?

Има ли изненадани от последната криза на световните пазари?

Един (малко вероятен) експеримент от миналото – 674% доходност за 10 години

Портфолио 2024 – как да инвестираме без стрес?

Те ли ще бъдат IT лидерите на 2024 г.?

Кой ще владее технологиите на 2024 г.?

Какво се крие зад истинския Вълк от Уолстрийт