Три пълни стипендии за участие в Space Camp Turkey 2014 бяха раздадени от Фондация „Лекови“ в тазгодишната надпревара между десетки български ученици.

Снимка: СОУЕЕ-Русе
Снимка: СОУЕЕ-Русе

Конкурсът се проведе съвместно с Център за творческо обучение, а стипендиите бяха разпределени между три училища: 2 СОУ – София, СОУЕЕ – Русе и НФСГ – София.

Space Camp-Turkey 2014 вече приключи и решихме да поговорим с някои от участниците в него – учениците от СОУЕЕ-Русе. Ето какво ни казаха те за уникалното преживяване:

„Запознах се с деца от пет държави – България, Турция, Полша, Палестина и Гърция. Когато пристигнахме, ни разделиха в различни отбори по дванадесет човека. Моят отбор носеше името „Pluto“. Треньорите ни се казваха Кат и Сарп и според мен бяха едни от най-добрите в базата“, разказа Александра Пенчева.

„Всеки ден се качвахме на различни симулатори, които са общо седем. Най- вълнуваща беше мисията, която представлява симулация на истинска космическа мисия. Аз бях ръководителят на полета – това е най-високата позиция по време на мисията. Задачата ми бе да помагам на отбора ми да работи в екип и професионално.

Снимка: СОУЕЕ-Русе
Снимка: СОУЕЕ-Русе

Също така, бях човекът, отговорен за безопасността на мисията. Най-хубавото е, че в лагера не само научих много неща, но и доста се забавлявах, и се запознах с много невероятни хора, с които поддържам връзка всеки ден.“

Останалите участници в Space Camp от СОУЕЕ-Русе също се обединиха около това, че самата мисия е била най-трудна,

„Напрежението е доста голямо, особено за директора на полета. Нашата мисия в случая беше „Командир“, която изискваше много точни умения с всички копчета и техники в совалката!“, споделиха те.

По думите им, координацията в екипа също е била доста голямо предизвикателство.

„Всички в екипа бяхме от различни държави и имахме различно отношение към самата мисия! Всяко дете разбира английски на различно ниво и това създаваше някои пречки“, казаха още те.

Всички те единодушно се обединиха около една обща мечта – да отидат на друга планета, както и да видят Земята от Космоса, и обявиха, че ако има възможност, биха се върнали отново в Space Camp-Turkey – включително и за да работят там.

Снимка: СОУЕЕ-Русе
Снимка: СОУЕЕ-Русе

Space Camp Turkey е място, на което всяко дете мечтае да отиде. Космическият и научен обучителен център се намира във високотехнологичен парк в Измир и е третият по рода си Космически център в света.

Центърът е предимно насочен към мотивирането на млади хора от целия свят да се запознаят и да развият интерес към професии, свързани с наука, математика и технологии.

Чрез интерактивни космически симулации, млади и възрастни хора в Космическия Център получават нови знания за това как се комуникира, как се работи в екип и какво е да си лидер – и всичко това в динамична и забавна среда.

Програмите в Космическия Център са предимно симулационни и са направени с цел да накарат участниците да почувстват какво е да работиш и живееш в Космоса – уникално преживяване, което десетки български деца ще почувстват за поредна година.

Ето и едно видео, направено от екипа ученици от СОУЕЕ-Русе от вълнуващото им преживяване в Space Camp Turkey 2014!