Снимка: Freeimages
Снимка: Freeimages

Материалът е част от поредицата на тема “Защо и как да инвестираме? Препоръките към синовете ми!” от Любомир Леков, основател на Инвестор.бг

След пет години на покачване на световните капиталови пазари се случи това, което мнозина анализатори прогнозираха от няколко години – корекция от 10%. Казано по друг начин – повечето водещи индекси загубиха по около 10% от стойността си за последните десетина дни.

Най-сериозен бе спадът в Европа, защото критиките на финансовия министър на Германия Волфганг Шойбле към предложенията на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги подкопаваха доверието, че Драги наистина ще може да осъществи плановете си за QE (така наречените количествени улеснения, които представляват масирано купуване на финансови активи, като по този начин се вливат още пари във финансовата система).

Освен всичко друго много анализатори се съмняват, че QE в Европа ще имат положителен ефект, какъвто се наблюдаваше през последните години в икономиката на САЩ.

Като друга причина за рекордния брой сесии със спад в Европа се посочва и невъзможността на ЕЦБ да се справи с дефлацията (колкото и да е чудно, когато цените на стоките спадат спрямо минал период, това оказва лош ефект върху икономиката, макар потребителите реално да купуват на по-ниски цени).

Рязкото обезценяване на петрола (с около 30%) и новата епидемия от ебола бяха посочени от експертите като още две причини за началото на световния спад на акциите.

Интересно е да се отбележи, че когато се достигна до критичните нива от минус 10%, американските медии основно дискутираха дали кризата от останалия свят ще засегне подема на Америка. С други думи – бързо възприеха говоренето, че останалият свят е влезнал в рецесия. А доскоро коментарите бяха, че корекцията е здравословна.

Всъщност началото на кризата съвпадна и с доклад на Международния валутен фонд (МВФ), в който се прогнозира по-нисък брутен вътрешен продукт за основните икономики. Сякаш всички се надпреварваха да вкарат света в криза!

Спусъкът бе натиснат на 7-и октомври с публикуването на очакванията на МВФ, че през 2014 г. световният икономически ръст ще бъде 3,3%, а през 2015 г. – 3,8 на сто. Прогнозите са с 0,1 и 0,2 процентни пункта съответно по-песимистични в сравнение с оценката на организацията, представена през юли.

Всички тези цифри едва ли говорят за „поредния край на света” (обикновено всеки път това е в главите на много инвеститори, когато видят, че цените на борсите спадат стремглаво), но има едно задължително правило на финансовите пазари – лошите новини имат много по-голям ефект от добрите.

Това е продиктувано и от човешката психика и няма сила, която да промени такова поведение. Затова и през 4-5 години ставаме свидетели на огромни спадове на индексите до нива, които трудно можем да си представим. После идва момент (никой не може да го предвиди), в който нещата се обръщат и започва бавно, с недоверие, възстановяване на борсовите индекси.

Разбира се, нещата изглеждат съвсем различно за тези от вас, които за десетина дни сте загубили 12% от парите си, и изглежда, че може да загубите още много. Тогава логично сте под огромен стрес!

Има два възможни изхода – да продадете или да чакате (добрите времена). И в двата случая обаче ситуацията е много болезнена, защото в единия случай „приемате” сериозна загуба реално, а в другия се надявате, че нещата ще се оправят.

Тук започват да работят много други фактори – дали парите са “дълги”, т.е дали може да си позволите да чакате с години. В такива случаи опитните инвеститори съветват да не се поддаваме на паниката и да продадем – вероятно на нива, които може да са близки до дъното.

Идеята е, че трябва да се продава само в случай, че има достатъчно фундаментални причини, а не само защото другите правят така.

Разбира се, ако парите ще ви трябват скоро, е различно, но тогава въобще не е трябвало да бъдат инвестирани в акции.

И така, да се върнем на темата “Европа” – след осем поредни сесии на спад през октомври 2014 г., нещо невиждано от 2003 г. насам (медиите са царе да вадят статистика, която може да Ви сплаши още повече), се появяват анализатори, които започват да говорят за рецесия. Само преди месец световните индекси обаче бяха на рекордно високи нива и тогава същите анализатори смятаха, че световната икономика върви към стабилен растеж.

Всичко това изглежда като цирк (особено ако нямате инвестиции в акции), но когато губите пари, е много трудно да слушате тези анализатори, без да искате да им извиете врата, защото те най-вероятно никога не са инвестирали своите спестявания на борсата, но, както журналистите в Bloomberg обичат да ги наричат, са „брилянтни умове“ или икономисти.

Това е една от причините всеки инвеститор да има голям запас от хладнокръвие, да може да се отърси от паниката на пазара и да направи план кое за него е най-важно в текущата ситуация.

Тук помага и приказката за парите: ако смятате, че те са най-важното – тогава ситуацията ще бъде още по-болезнена, но ако приемете философията, че това са само пари, ще може много по-рационално и спокойно да вземете решение.

(В този смисъл историята за “chicken shit”, или кокошите курешки, е любимата ми история за друг поглед към парите, произтичаща от една източна притча. В нея се разказва за една измислена държава, в която старейшините избрали за пари да ползват курешките. С налагането им като пари богатите започнали да трупат все повече и повече курешки, а на бедните все повече не им стигали курешките и т.н. – ако се замислите за парите по този начин, ще видите собствената си позиция по този въпрос по-лесно.)

Разумнoто решение за мен е да се направи план каква загуба сте склонни да приемете. Имайки план, много по-лесно ще вземете решение и ще излезете от омагьосания кръг, в който се въртите от доста време – “да продам или не”.

Трябва да уточня, че всяка криза поставя в различна ситуация инвеститорите, защото като цяло глобалните пазари от 100 години вървят нагоре. Ако сте закупили акциите преди повече от година, имате добро нарастване на капитала и кризата просто е „изтрила” част от потенциалната печалба. Други инвеститори обаче са на загуба, ако са започнали да правят позиции от началото на 2014 г.

И така всичко е във ваши ръце да определите съдбата си на инвеститор.