Бъфет: “Най-доброто време да продадеш една добра акция е … никога”. Снимка: Forbes
Бъфет: “Най-доброто време да продадеш една добра акция е … никога”. Снимка: Forbes

Материалът е част от поредицата на тема “Как да инвестираме? Съветите към синовете ми!” от Любомир Леков, основател на Инвестор.бг и на Фондация „Лекови“

Най-споменаваното име, когато става дума за инвестиции, е това на Уорън Бъфет.

Човек, превърнал се в “синоним” на успех на борсата. Накратко, Бъфет е известен с това, че в продължение на пет десетилетия осигурява на акционерите във фонда му Berkshire Hathaway много висока доходност.

 

От горната графика се вижда, че за последните 24 години (периода, за който има информация) Berkshire постига 2834% доходност и се представя 6,5 пъти по-добре от основния бенчмарк S&P500. Трябва да отбележа, че годишните дивиденти не са включени, т.е. средногодишната доходност без дивидент е 14,95% за Berkshire Hathaway и 6,31% за S&P500. За сравнение, много фондове не могат да достигнат доходността на S&P500, затова и резултатът на Berkshire Hathaway е толкова впечатляващ.

Ето защо всекидневно медиите по света говорят за Бъфет – споменаването на името му винаги гарантира интерес! В една медиа може да попаднете на материал „Защо не може да бъдете инвеститор като Бъфет?” а в друга на анализ със заглавие „Защо не може да бъдете като Бъфет, но може да инвестирате като него?”, както и всякакви други вариации по темата.

Въобще Бъфет и неговите инвестиции са актуални непрекъснато за милиони хора, които искат да му подражават или просто да научат нещо от него.

Легендарният му съвет “Най-доброто време да продадеш една добра акция е … никога”, показва един доста по-различен поглед от този на повечето участници на борсата. Когато за първи път чух този съвет, се шокирах. Дотогава винаги купувах акции с нагласата след време (месец, година, 5 години) да ги продам, защото само така може да си осигуриш печалба.

От какво тогава печели Бъфет, щом не продава?

Отговор може да намерим в пример, който нагледно показва какво се крие зад гения на Бъфет. Нека разгледаме архива за покупките на акции на Coca-Cola. Сделките са осъществени през периода 1988 – 1994 г. чрез Berkshire Hathaway. За придобиването на 400 млн. акции са похарчени 1,29 млрд долара.

За тези акции през 2014 г. фондът му ще получи общо 488 млн. долара от дивиденти или 37,8% доходност за годината.

Ако прибавим дивидентите за 2012 г. и 2013 г., то Berkshire Hathaway е получил съответно 408 млн. и 448 млн. долара. Това означава, че само през последните три години сумата от дивидент (1,34 млрд. долара) е по-голяма от първоначалната инвестиция.

Причината да се натрупа тази огромна сума от дивиденти е, че през последните 50 години Coca-Cola е изплащала годишно дивидент, по-висок от предходната година. Подобни компании се броят на пръсти.

За да не търсим извинение, че не разполагаме с милиардите, с които разполага Бъфет, може да приемем, че по онова време просто сме купили 400 акции на стойност 1290 долара – резултатът като доходност в проценти пак би бил същият.

Сега нека погледнем нарастването на цената на акцията. При затваряне на борсата на 21 октомври 2014 г. цената е 40,46 долара за акция, а средната цена, на която Бъфет е придобил акциите си, е 3,22 долара. Така налице е поскъпване от 12,6 пъти спрямо датата на придобиването, преизчислено след сплит.

Може да си кажете, че тази компания е изключение, защото е показала много добри резултати за последните 25 години. Истината е друга – акцията поддържа феноменален ръст много десетилетия, но това приключва на 10 юли 1998 г., когато  е постигнато рекордно за тогава ниво от 43,59 долара за акция.

Следва дълъг период на спад до преди десет години, когато котировките променят посоката и започват да се покачват.  Интересното е, че едва на 7 октомври 2014 г. имаме нов рекорд от 43,92 долара за акция.

 

Благодарение обаче на дивидентите, които нарастват всяка година, компанията носи много добър доход на търпеливите акционери през цялото това време.

Сега вие кажете – бихте ли продали тези акции?

По-вероятно е да решите да задържите Coca-Cola още дълги години, въпреки че последните тримесечни резултати показват, че ръстът на приходи стагнира. Резултатът бе срив на котировката на 21 октомври с 6%. Този спад привлече веднага  вниманието на медиите, защото курсовата разлика  доведе до загуба от 1 млрд. долара за Бъфет.

Тази загуба за един дългострочен инвеститор не е реална, защото при дългосрочен позитивен тренд, плюс доход от дивиденти, дневните изменения не са от значение.

Този дневен спад от 6% ясно показва и друго – за да получите възвращаемост от Coca-Cola като тази на Бъфет, се изисква да може да чакате търпеливо 10-20 години, а също да имате сили да гледате как акцията не върви често в желаната посока, а това не е никак лесно. Даже е адски трудно.

Чакането не е забавно, особено ако с парите от продажбата на акциите може да си купим ново Порше. Неслучайно Бъфет, макар и един от най-богатите хора на Земята, доскоро караше стария си Кадилак, а на номера на колата му пише „thrifty“ – пестелив.

Много бизнесмени гледат с насмешка на този тип хора, защото те “не знаят как да живеят”. Но истината е, че Бъфет просто е избрал да бъде себе си и да не променя навиците си, които са го направили успешен.

Така че, ако искаме да бъдем успешни като него, трябва методично да инвестираме в компании, които имат перспективи за добро бъдеще в следващите 20-30 години, а също и да забравим за Поршето.

Статията не е препоръка за покупка на акции! Авторът притежава акции от Berkshire Hathaway и Coca-Cola.

Още от поредицата “Как да инвестираме? Съветите към синовете ми!” от Любомир Леков тук

––––––-

Източници:

http://ir.thecoca-colacompany.com/phoenix.zhtml?c=94566&p=irol-dividends

http://en.wikipedia.org/wiki/Warren_Buffett

http://en.wikipedia.org/wiki/Price_return

https://www.google.com/finance?q=NYSE%3AKO&ei=FJRHVPCKDOaZwQPewYCoBQ

http://www.reuters.com/article/2014/10/07/us-markets-stocks-idUSKCN0HW0ZK20141007

http://seekingalpha.com/article/2300835-how-warren-buffett-earns-900-in-dividends-per-minute