Една от най-типичните грешки на борсовите играчи е да се подведат по собствените си усещания за движението на пазара. Например, след продължителен ръст на индексите много инвеститори вярват, че пазарите ще растат така и в бъдеще, особено когато значителен дял от финансовите им активите са в акции.

И обратно – тези, които не са се осмелили да купят акции, вярват, че индексите ще се сринат, тъй като според тях цените са нереално високи. Този факт кара инвеститорите, които са “седнали” върху много акции, да гледат самодоволно и иронично на останалите, защото те не са в играта.

От разговорите ми с Пол Марсън (с когото се запознах на официалния старт на Monogram в Лондон) осъзнах, че в известна степен съм влязъл в ролята на самодоволния инвеститор. Пол е инвестиционен банкер с богат опит на макроикономист в институции като Bank of England, с продължителна кариера след това в JP Morgan и Goldman Sachs като инвестиционен банкер на високи позиции.

През тази година той става съосновател на Monogram, инвестиционен бутик, който управлява активи на богати инвеститори (минималната сума е 5 млн. долара), както и на Monogram Fund, където минималната вноска е 100 хил. долара.

Анализът на пазара на Пол показва, че американските акции никога не са били по-скъпи, поради което има сериозен риск за срив на фондовите пазари. Така например, съотношението на капитализацията на американските акции спрямо брутния вътрешен продукт е 171%, ниво, достигано само в края на 1999 г., когато балонът при NASDAQ се спуква. Също така на рекордни нива са и парите, инвестирани в акции, които са взети назаем.

index

Негативен за световните индекси е и фактът, че глобалният дългов пазар също е на рекордни нива, а вливането на ликвидност от страна на централните банки имаше минимален ефект върху икономическата активност. Именно тези неефективни инвестиции (изкупуване на ДЦК) водят до дефлация.

Тезата на Пол Марсън не е нещо ново. Подобни гласове се чуват от години, но те бяха заглушавани от стремглавия ръст на индексите през последните 5 години. Това, върху което той се фокусира, са така наречените моментни филтри, които според него могат да предпазят инвеститорите при големите корекции.

index1

Пол прави паралел на модела си с прогнозата за времето в Лондон, за да илюстрира принципа. Съвкупността от определени стойности на показателите за времето (температура, влажност, атмосферно налягане, облачност и т.н.) отговаря на определен процент вероятност за дъжд. Според статистиката целогодишно има 70% вероятност в града да вали дъжд, затова той винаги носи чадър. И сякаш за да се докаже правотата на тезата му, времето в Лондон в дните на моето посещение се противопостави на официалната прогноза. Тя бе за слънчево време, но и през двата дни валя дъжд.

Пол Марсън не смята, че корекцията на пазарите ще дойде от вдигането на лихвите от страна на Федералния резерв – нещо, върху което са се концентрирали повечето от анализаторите. Неговото мнение е, че през 2015 г. Федералният резерв няма да променя лихвите, защото освен спада на цената на петрола, дефлационният натиск идва и от засилването на долара, а това позволява на вносителите от Япония и Европа да продават на по-ниски цени на американския пазар. Всъщност дефлацията е най-голямата заплаха, тъй като може да спре икономическия подем, който се наблюдава в САЩ през 2014 г.

Философията на фонда е изградена на база изследване на пазарите през последните 200 години. Те показват ясни признаци, че може да бъде предвиждано бъдещото движение на американските индекси, колкото и това да звучи невероятно. Бях изненадан да видя инвестиционен банкер, който гледа на пазара предимно през призмата на комплицирани статистически анализи и сравнения.

index2

Тези анализи, сами по себе си, илюстрирани с графики, не са интересни – интересни са изводите, които може да си направим от тях. Те ми подействаха като леден душ, защото показваха, че в близко време (седмици, месеци или година) ще станем свидетели на началото на срив на пазара. Според Пол Марсън в следващите 10 години доходността от акциите ще бъде около 0% спрямо сегашните им нива.

Подобни категорични анализи и прогнози приемам винаги със сериозни резерви, но те помагат много при изграждането на общата картина и индикират какво не “виждаме” на капиталовите пазари.

През последните пет години на задокеанските борси бе много слънчево, но е добре да имаме под ръка здрав чадър, защото въпреки хубавите прогнози за S&P500 и през 2015 г. индикаторите подсказват за задаваща се голяма буря.

Материалът е част от поредицата „Как да инвестираме? Съветите към синовете ми!” от Любомир Леков, основател на Инвестор.бг и Фондация “Лекови”

Още по темата:

Какво научих от моите губещи позиции през 2014 г.

Портфолио 2024 – как да инвестираме без стрес?

Има ли изненадани от последната криза на световните пазари?