Георги Савчев е роден през 1984 г. в София. Завършил е Радиожурналистика и Електронни медии във ФЖМК на СУ. Редовен докторант в катедра „Радио и телевизия“ на ФЖМК. Изследователските му интереси са в полето на медийната антропология и рецепцията на радиото. Специализирал е във Факултета по социални науки на Masaryk University – Бърно (2011-2012 г.) От 2006 до 2011 г. е заместник главен редактор на Dnes.bg, а от 2012 г. – редактор в OFFNews.bg. Радионаблюдател на вестник „Култура”. Той е един от участниците в предстоящия workshop на Фондация “Лекови”, който е посветен на темата за дигиталните медии.

Откога се занимаваш с онлайн медии?

Георги Савчев. Снимка: Личен архив
Георги Савчев. Снимка: Личен архив

От 2006 година – тогава интернетът беше млад. Новините свършваха към пет вечерта, към два по обед един наш любим колега лягаше под бюрата за следобедна дрямка. Беше Belle Époque на онлайн журналистиката: тясната редакция на Dnes.bg на „Бенковски“, играта с езика, забавлението със заглавията. Когато се обаждахме на някое министерство за достъп до информация, от отсрещната страна на линията се чуваше: Ама какво е това Dnes.bg, пишете новините на компютъра?!?

Какво липсва или пък има в излишък в съвременните онлайн медии в България?

Липсват журналистите, копипейстърите са в излишък.

На какъв етап сме от дигитализирането на услуги в България или казано по друг начин – кога най-накрая ще започнем да си вадим шофьорските книжки по интернет?

Представете си, че не говорите български и трябва да стигнете от Летище София до НДК, например. Можете ли да си купите онлайн билет за 84 два месеца преди полета? Не, разбира се.

Защо пове4ето млади хора в нета пи6ат така? За или против правописа онлайн?

Той вече е реалност, дори и да сме против. Но при разгръщането на Web 3 в българския интернет ще се разграничат няколко нива на грамотност. Четворките и шестиците ще са в най-първичното.

Ако имаш неограничени възможности за създаване на свой онлайн проект, той ще е?

Сайт за богати. С кратки, но скъпи текстове и черно-бяла фотография. Повече няма да кажа:)

Какво бъдеще предричаш на българските онлайн медии?

Очаквам бум на срамежливи сайтове. При българските онлайн медии в момента наблюдаваме процеси, които маргинализираха печатните медии преди това: навлизане на политически мотивирани играчи, сервилна журналистика, списък с теми табу, залепен на стената в нюзрума. Но ще останат и „острови“, макар и малко, на които внимателните потребители могат да разчитат.