Александър Иванов e един от създателите на сайтовете от групата на ИНВЕСТОР.БГ, дългогодишен блогър, журналист, а понастоящем – Internet Development Manager в Нова ТВ. Той е и един от участниците в предстоящия workshop на Фондация „Лекови“, който е посветен на темата за дигиталните медии.

Откога се занимаваш с онлайн медии, предпочиташ ли ги пред традиционните и защо?

Занимавам с онлайн бизнес от 13 години. Всъщност, още от първата ми работа до момента съм работил само по проекти, свързани с онлайн среда.

sasheto
Снимка: Личен архив

Какво липсва или пък има в излишък в съвременните онлайн медии в България?

Като цяло в българските медии липсват инвестиции в журналистите, в хората, които създават продукта. Особено видимо е това в онлайн медиите. Търси се количество за сметка на качество.

Повечето онлайн медии работят на принципа copy-paste от информационните агенции.

Няколкото големи сделки през последните месеци може би ще нарушат този модел, от което потребителите могат само да спечелят.

На какъв етап сме от дигитализирането на услуги в България или казано по друг начин – кога най-накрая ще започнем да си вадим шофьорските книжки по интернет?

Дигитализирането и създаването на така нареченото електронно правителство трябва да е много важен приоритет на законодателната и изпълнителната власт. За да може обаче да се задействат тези законодателни процеси, трябва много активна дейност не само от българските онлайн браншови организации, но от целия бизнес и гражданското общество.

За съжаление, този процес не го виждам сред приоритети на сегашните управляващи.

Защо пове4ето млади хора в нета пи6ат така? За или против правописа онлайн?

Приемете го като вид сленг. Не виждам нищо лошо, това е начин на комуникация, който не задължително означава, че води до неграмотност. Правописът, изказът, стилистиката обаче в онлайн медиите трябва да е безупречен. Когато правиш един текст, видео или говор публични, трябва да се спазват всички правила.

Ако имаш неограничени възможности за създаване на свой онлайн проект, той ще е?

Независим. Нестандартен. Полезен.

Какво бъдеще предричаш на българските онлайн медии?

Интересно.